Born in the USA...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Ojojojoj, det här var jobbigt att läsa om! Då kan man ju fundera på hur huvudpersonen hade det i verkligheten…  Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanform i ”Mördaren i folkhemmet” (2013) historien om Olle Möller, mannen som oskyldigt fälldes och dömdes för flera mord.

 

Olle Möller föddes i USA, men kom att växa upp i Sverige. Från mitten av 20-talet och ca 10 år framåt var han en framgångsrik idrottsman med flera SM-guld i bl a terränglöpning. Idrotten fick honom att lämna Örebro och flytta till Stockholm, där han fick jobb på ett bryggeri.

 

Kriget närmade sig, men det hindrade inte Möller att satsa på ett eget café. Ganska snart fick han dock komplettera med en liten potatisgrossiströrelse, för att få lönsamhet i sitt arbete.

 

Men så kom betydligt allvarligare bekymmer. I december 1939 anmäldes Gerd, 10 år, försvunnen. Och på något underligt vis kom Möller att anklagas för detta. Polis och rättsväsende kunde inte ”hitta på” någon annan skyldig än Möller, trots att han hade alibi för tiden för händelserna och inga verkliga spår pekade mot honom. Men makten ”hade bestämt sig”…

 

Han fälldes och dömdes till ett långvarigt straff. Ett antal år senare kom händelsen att upprepas, men inte ens en av Sveriges bästa försvarsadvokater kunde hjälpa Möller. Polisen ”mörkade” en hel mängd förhör, vars alibin styrkte Möllers oskuld. Han överklagade, men fälldes och dömdes till fängelse. HD tog aldrig upp fallet.

 

Detta är en alldeles förskräcklig berättelse om hur polis och rättsväsende på den tiden (?) kunde styra och ställa efter eget huvud. Man ”bestämde sig” för vem som var ”skyldig” och anpassade utredningarna därefter…  Hemskt! Sån’t kan ju, tack och lov, inte hända i dagens samhälle! Eller…? Hur var det nu med Thomas Quick/Sture Bergvall… 

 

Fruktansvärt läsvärd bok!!!

 

Enligt boken så fabulerade Olle Möller en hel del, så jag fick låten ”Don’t you lie to me” i tankarna. Låten skrevs och spelades in av Tampa Red 1940. Chuck Berry, Rolling Stones, Gary Moore m fl har också spelat in den, liksom Fats Domino. Så här lät hans version från 1951:

 

Jailbird Singers hade ”jobbat ihop” till några fängelseår, men fick också en kort musikalisk karriär i mitten på 60-talet. Deras stora hit blev ”Där björkarna susa” med 21 veckor på Svensktoppen 1965:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0