Raining in my heart...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Savage Rose gjorde musiken till baletten ”Dödens triumf” 1972 och det är inte utan att man känner dramatiken och travestin i ”Tystnadens triumf”, en bok av journalisten Gabriel Byström (2014). Detta är en ögonöppnande bok!

 

Just nu är Greklands ekonomi det stora EU-bekymret, men egentligen står inte problemen och händelserna i Ungern långt efter. Byström gör en riktig djupdykning i vad som hänt i Ungern under 2000-talet, med bakåtblickar i historien   -   som vanligt gäller, att har man kunskaper om historien, så är det lättare att förstå nutiden  -  dock utan att per automatik acceptera den.

 

Ungern har gått från att vara ett kommuniststyrt land till att bli en demokratisk EU-medlem, precis som andra länder i östeuropa. Det finns dock en jättestor skillnad. Landet har de senaste 10 åren snarare blivit en ”demokratisk en-parti-stat” där det nationalkonservativa partiet Fidezs med 52,3% av rösterna i senaste valet har 68,1% av mandaten i parlamentet! Denna matematiska ”kollaps” har lyckats tack vare, att man gjorde om valsystemet strax före valet…

 

Man har också gjort om domstolsväsendet, vilket medfört att det är nästintill omöjligt för den enskilde att föra talan mot regimen. Samtidigt har mediavärlden också stöpts om via nya lagar, med följd att, ungefär som i Ryssland, all kritik och granskning av regimen omöjliggörs och den samhällsinformation som ges är tydligt styrd.

 

Regimen förklarar att landets ekonomiska bekymmer beror på romerna och judarna i landet och att israeler köpt upp mycket mark i Ungern…  Meningarna låter bekanta…  Hitlers deportationer av ungerska judar under andra världskriget utfördes i själva verket till stor del av de ungerska pilkorsarna, liksom morden vid Donaus strand i Budapest. Skostatyer där påminner…

 

Viktor Orban och hans parti styr och ställer och har förändrat grundlagarna vid flera tillfällen för att passa deras ledarsätt och har kommit ”lite på kant” med vår tolkning av en demokrati. Och då återkommer mina funderingar över varför EU lämnar Ungerns förvanskade ”demokrati” utan åtgärd, medan man tar sig an Greklands problem med så stor iver…  Många unga intellektuella och studerande väljer att lämna landet eftersom de ogillar den riktning landet tagit.

 

Synnerligen läsvärd bok! Vart är demokratin på väg? Kan detta hända hos fler EU-medlemmar? Vi kan väl inte ha ett EU, där vissa länder inte ens är demokratier? Läs och fundera.

 

”Ingen kommer undan politiken”, live med Marie Bergman Band i Borgholms slottsruin 1982:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0