Livet är (inte alltid) en schlager...

Varför är det så få fredagar i veckan? Jag behöver några extra för att komma i fas med mina lästa böcker! Därav denna ”extrautgåva” av “Litterära Hörnan”!!!

 

Så här i efterdyningarna av årets Melodifestival kom jag att tänka på boken av/om Jessica Andersson, en av deltagarna i årets tävling. ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” kom 2009 och är berättelsen om Jessicas uppväxt och musikdrömmar.

 

Jessica Andersson föddes 1973 i Spånga, Stockholm. Hennes föräldrar var båda missbrukare och hon har flera syskon, som dock inte alla har samma pappa som Jessica. Barndomstiden var tuff för Jessica och hennes syskon, och innehöll både fängelsevistelser för mamman och ingripanden från socialen.

 

Många bostadsbyten hörde också till det som barnen fick uppleva. Avsaknad av pengar och ibland även mat, gjorde att barnen periodvis blev fosterhemsplacerade. Men så kunde mamman dyka upp och vilja ”ställa allt i ordning” och få hem barnen…  Men snart var det hela igång igen och mamman hade fått ny sambo…  och fylleriet fortsatte…   och misshandeln de vuxna emellan, men även barnen kunde hamna i detta. Och som barn till missbrukande föräldrar ville Jessica ge sin mamma den ena chansen efter den andra   -   ”den här gången kommer det att gå bra”, men så skedde aldrig.

 

Jessica hamnade till slut hos en familj, som hon fick förtroende för, hon började sjunga, gifte sig, men det sprack. Deltog i Fame Factory, fick en son, vann svenska Melodifestivalen etc etc. Karusellen rullade vidare, hon skapade sig ett namn i musiken och lyckades samtidigt få ordning på sitt liv! Imponerande, efter den starten!

 

Boken är skriven tillsammans med Lena Katarina Swanberg och kan först uppfattas som lite rörigt och förvirrande hopsatt med små, små korta kapitel. Men efterhand växer det hela och man fängslas av det elände och den misär Jessica och hennes syskon levde och växte upp i. Man förvånas och imponeras över hur man kan ta sig ur det hela och drar paralleller till Alakoskis berättelse från hennes liknande uppväxt i Ystad. Jessicas beskrivning känns dock naknare och mer öppen och berör mig mer. Boken är både lättläst och läsvärd!

 

”Can’t hurt me now” hette Jessicas bidrag i årets Melodifestival och har skrivits av Aleena Gibson och Fredrik Thomander. I finalomröstningen hamnade låten näst sist…

 

Då gick det bättre tillsammans med Magnus Bäcklund i ”Mellon” 2003 med låten ”Give me your love”. De kallade sig för Fame och vann den svenska uttagningen! I ESC-finalen i Riga, Lettland, hamnade låten på 5:e plats.

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0