När alla vännerna gått hem...

Varför är det så få fredagar i veckan? Jag behöver några extra för att komma i fas med mina lästa böcker! Därav denna ”extrautgåva” av “Litterära Hörnan”!!!

 

Ulla Jones, född Andersson, gav 2001 ut sin terapeutiskt skrivna biografi, ”Red carpet blues”. Katta Nordenfalk hjälpte henne att få ner och koncentrera det skrivna till drygt en tiondel av ursprunget, men det blev mycket ändå…

 

Ullas liv var struligt från början, men hon lyckades göra karriär som fotomodell och träffade musikern, kompositören m m Quincy Jones. ”Tycke uppstod”, som det så vackert heter, de gifte sig och fick 2 barn. Men allt förföljdes av strul.

 

Hon frotterade sig med allt och alla i film-/underhållningsbranschen i USA. Frank och Nancy Sinatra, Sidney Poitier, Sammy Davis, Count Basie, Nina Simone, Steve McQueen m fl ingick i umgänget, men Ulla berättar att hon ofta kände sig utanför. Hon accepterades inte helt och fullt, dessutom gjorde Quincy det också svårt för henne.

 

Sprit och droger fanns i och runt dessa grupper av människor och det gick inte så bra alla gånger att avstå detta. Till slut blev det skilsmässa från Quincy och det blev en bitter strid, både om barnen och pengarna. 

 

Hela boken genomsyras av bitterhet. Ulla Jones tycker sig ha haft otur som fick det så besvärligt här i livet. Och så drabbas hon därutöver av en massa olika sjukdomar, som gjorde livet än besvärligare…

 

Detta är ingen direkt glädjande läsning och egentligen inte särskilt upplysande, utöver Ullas eget leverne, heller. Bittra sidor skrivna som terapi   -   kan med fördel stå kvar olånad på ditt bibliotek!

 

Tillsammans med Lasse Samuelsson och Björn J:son Lindh gjorde Jones ett album med titeln ”No time no space no age no race, that’s nifty!” 1979. Hon gjorde både text och musik till 11 av de 12 låtarna. Titeln påminner om innehållet i boken, men det har jag inte grävt i. Hittade ingen av låtarna på nätet heller, så jag väljer passande X-Models och låten ”Två av oss” från 1981. Det blev bandets största hit:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0