Try not to get worried...

Varför är det så få fredagar i veckan? Jag behöver några extra för att komma i fas med mina lästa böcker! Därav denna ”extrautgåva” av “Litterära Hörnan”!!!

 

I dessa tider då många av nyheterna i världen har religiösa förtecken, kom jag tänka på en bok jag läste för ett tag sedan. Ewonne Winblad och hennes make, Lennart, båda ”kända från TV” har sammanställt historien om Hanna Lindmark, född 1860, och Margaretaskolan i en bok. Lindmark var Lennarts mors moster och en handskriven recept-/levnadsrådssamling med koppling till Margaretaskolan föder nyfikenheten hos paret Winblad.

 

Bokens titel ”Frälst Förmögen Förskingrad” (2007) innehåller hela skalan från uppgång till fall. Hanna Lundmark var en principfast dam sprungen ur väldigt enkla förhållanden och blev såld på auktion till lägstbjudande då hon inte ens var 10 år fyllda. Hon fick inte mycket till skolgång, däremot fick hon arbeta…  mycket.

 

Vi får följa henne till olika familjer och boenden. Hon har lyckan att möta ”rätt” människor, blir frälst och lyckas till slut starta en egen servering. Detta kombineras efter ett tag med en hushållsskola. Och fler serveringar…  och fler skolor…  och fler hus…  och fler anställda…  och fler elever…  och… 

 

Hon klarar svängningarna i dåtidens konjunktur, Olympiaden i Stockholm, första världskriget m m och belönas för sina framgångar. På ålderns höst har förberett sitt frånfälle med testamente och liknande dokument, men… det ”körde ihop sig”…

 

Boken handlar om Hanna Lindmark, men skeendet i sig känns igen från andra personer och branscher. Strävsamma insatser och framgångar spolieras i händerna på arvingarna…  Intressant bok om livet på landet och i staden under andra halvan av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet kryddat med företagsamhet och slit!

 

 

Ola Salo, tidigare frontman i The Ark, gjorde ju en strålande insats i ”Jesus Christ Superstar” med både texter och agerande. Han gjorde också en riktigt laddad version av Patti Smiths ”People have the power” på scenen vid utdelningen av Polar Music Prize 2011 i närvaro av bl a den entusiastiska pristagaren Patti!

 

 

Go’ stinnkaketisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0