Yes I’m gonna be a star...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Idag spolar vi Tesla för en världsmästare i manipulation? Ja, den titeln aspirerar definitivt ”Saabs cirkusdirektör” Victor Muller på efter att jag läst boken ”Saabs sista strid – Den osannolika historien om Sveriges största konkurs”. Boken är skriven av ekonomireportern på TV4 Jens B Nordström och kom 2014.

 

Victor Muller och hans sportbilsföretag Spyker dök upp som räddare av Saab, när ett GM i stor kris ville avsluta sitt ägande. Målet för GM var att lägga ner biltillverkaren Saab, för att rädda bl a Opel. Misstänker, efter att ha läst boken, att de ångrar att de inte följde den tanken…

 

Men så kom holländaren Victor Muller inflygande med högtflygande planer och massor av idéer, men, visade det sig, inte fullt så mycket pengar. Med en svada och entusiasm, som kunde förvandla, åtminstone tillfälligtvis, det mesta. Han och hans Spyker skulle köpa Saab!

 

Hans id smittade, han fick bilfolket i Trollhättan med sig och han lyckades låna pengar på diverse olika håll. Men snart nog ville underleverantörer och transportörer ha sina fakturor betalda…  Och så kom de anställda och ville ha löner…  Nya lån från fler länder i både öst och väst!

 

Snart nog visar det sig, att en del inlånade pengar bara kunde användas till bilar av samma färg, dvs de svarta… Ryssen Vladimir Antonov lånade ut, men var de pengarna kom ifrån…  ja, det undrade m

yndigheterna i Baltikum också…  liksom invånarna där, när banken gick i konkurs…

Till sist var det bara en, som fick sina fakturor betalda av Saab:  Victor Muller… Den romerske komediförfattaren Titus Macchius Plautus, född ca 254 f Kr, skrev: ”Jag är en rik man, så länge jag inte betalar mina fordringsägare” och så agerade Victor Muller!

Ett försök till rekonstruktion av företaget slutar i kaos, så till sist har allt nått vägs ände och konkursen är oundviklig. Den 19 december 2011 lämnar Muller och Saabs chefsjurist in ansökan om konkurs  -  och den beviljas. Det visar sig vara Sveriges största konkurs!

 

Detta är en riktigt spännande bok med intriger, kamp och bedrägligt beteende. Så gott som alla inblandade är förlorare, från de Saab-anställda till Plastal-jobbarna (Simrishamn), liksom vi skattebetalare. Hur blev det så då? Ja, det kan det vara värt att läsa om.

 

Och se vad jag hittade på nätet: En mer än 50 år gammal engelsk reklamsnutt för SAAB 96!

Visst är det flimrande dålig kvalitet på dessa bilder, men ändå kul att se reportaget från SvT’s Trafikmagasinet om Erik Carlsson ”På taket”. Han lyckades ju med konststycket att vinna bl a Monte Carlo rallyt (1962 och 1963) med sin lilla ”djungeltrumma”, SAAB 96.

Men tro nu inte att du “kommer undan” musiken…  Hörde alldeles nyss på radion att Sir Paul McCartney kommer till Stockholm för konsert i sommar! Och varför då inte se & höra honom i Beatles-låten ”Drive my car” nu på en gång? Live på scenen med full energi!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0