It was seventy years ago today...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Den här veckan för 70 år sedan slutade andra världskriget i Europa. Ett flertal intressanta och lärorika TV-program har visats om bl a Sverige och Norden före och under kriget, där Danmark och Norge invaderades av Tyskland och Finland var i krig med Ryssland, medan Sverige med sin ”neutralitet” lyckades hålla sig utanför direkta krigshandlingar.

 

Journalisten Schön har grävt i flera olika svenska arkiv och samlat ihop material om Hermann Göring och hans tid i Sverige. Det blev till boken ”Hitlers knarkande hantlangare”, som kom 2010. Det visar sig, att Göring varit intagen på sinnessjukhus i Sverige! Han var, ansåg han själv, morfinist sedan hösten 1923. I ölhallskuppen i november 1923 i München blev Göring skottskadad och fick fly.

 

I början av 1925 bosatte han sig med sin svenskfödda hustru Carin, friherrinnan född Fock, i Stockholm.  Vid flera tillfällen klarade frun inte av att hantera honom utan försökte få honom under vård. Göring hämtades då av polis och brandmän för tvångsvård. Han var våldsam och hotade allt och alla inklusive frun.

 

Perioderna på sjukhusen var också hotfulla och våldsamma, då Göring på olika sätt försökte tilltvinga sig olika ”mediciner”. Vid några tillfällen var man dock på god väg att ”avgifta” honom, men utan att lyckas fullt ut.

 

Tänk om Göring hade tvingats kvar under riktigt lång tid i Sverige för vård…  Då hade han ju inte kunnat grunda Gestapo 1933…  och inte inrätta de första koncentrationslägren…  Hade då för-/krigshistorien blivit annorlunda? Kan det f ö varit Görings förhållande till Sverige, som gjorde att landet inte invaderades under kriget? Frågorna och funderingarna är många, men svaren få.

 

Under Nürnbergprocessen efter krigets slut dömdes Göring till döden för sina krigsförbrytelser, men begick självmord ett par timmar innan han skulle hängas, 15 oktober 1945. Carin hade avlidit i en hjärtinfarkt redan 17 oktober 1931.

 

”Masters of war” är en av låtarna på Bob Dylans andra album, ”The freewheelin’ Bob Dylan”, utgivet 1963. Texten finns här med på bilderna…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0