Mo(o)re than this...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Så, nu har jag läst även den första av Roger Moores böcker om sitt liv! Han har valt den James Bond-liknande titeln ”Mitt namn är Moore  -  Roger Moore” på boken, som kom redan 2009. Framgångarna med denna skrift följdes upp med en mer Hollywood-inriktad berättelse fem år senare.

 

I oktober 1927 föddes Roger Moore i Stockwell i sydvästra London. Han blev enda barnet till Lily och George Alfred. Mamma Lily, född i Calcutta, jobbade på restaurang i London när hon mötte pappa George Alfred, som var poliskonstapel. Tycke uppstod, som det heter.

 

Under krigsåren blev det flera förflyttningar för att komma undan bomberna och de lyckades klara sig igenom eländet, även när de återvände till London före krigsslutet. Under dessa år bytte Moore skola många gånger, både beroende på flyttningar och bombningar, men skoltiden blev ändå bra.

 

Och så började teatern ta mer och mer av Moores tid. Mindre roller här och där, som följdes av militärtjänst. Därefter var det teater igen och sedermera film och en del fotomodelljobb.

 

Pjäser, filmer och möten med andra skådespelare, varav några blev till vänner för livet, passerar revy i boken. Och så kom James Bond   -   en karaktär, som Moore spelade i 7 filmer under 12 år. Då hade han dessutom hunnit med rollen som Simon Templar i ”Helgonet” och tillsammans med Tony Curtis haft framgångar med ”Snobbar som Jobbar”.

 

Han är pappa till 3 barn, alla i äktenskapet med tredje frun, Luisa. Tillsammans med sin nuvarande fru, Kristina, är han numera engagerad för Unicef. Han värvades f ö av Audrey Hepburn!

 

Att läsa en så aktiv människas livsberättelse innebär givetvis en massa uppräknade händelser, filmer, pjäser och människor, men hur skulle det annars blivit en bok? Det finns ett 12-sidigt index i dubbla spalter med namn, filmer etc… Långt ifrån alla namn och filmer är bekanta för mig, men jag hade trevligt i sällskap med Roger Moore i alla fall.

 

När vi nu ändå är inne på ”avdelningen gentlemen”, så kommer jag direkt att tänka på Bryan Ferry, som ju, liksom Roger Moore, är en man med stil. I slutet av november 2014 var Ferry gäst hos Skavlan på SvT och framförde den då alldeles nya ”Loop De Li” från sitt fjortonde studioalbum, ”Avonmore”. Inte så tokigt, eller…?

 

Fyrtio år tidigare kom Ferry med sin version av Platters hit “Smoke gets in your eyes”, skriven av Jerome Kern och Otto Harbach till musikalen ”Roberta”, 1933. Ferrys sång och stil funkar bra i låten, tycker jag.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0