One drink too many...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Mamma Gudrun Brosts råd till sonen Johannes blev till en boktitel: ”Dö inte nyfiken!”. Johannes tog skrivhjälp av Leif Eriksson och Martin Svensson och resultatet fanns på bokdiskarna 2014.

 

Uppväxten gick väl inte på räls direkt, inte minst under tiden i Malmö. Gudrun Brost, skådespelerska, hade lockats till Malmö och Stadsteatern av Ingmar Bergman 1954, men Johannes, då 8 år, blev mobbad och hade en besvärlig tid i staden. Efter några år fick han byta skola och det hjälpte och än bättre blev det när han kom till en internatskola i Osby.

 

Pappan, författaren Sven Forssell, var gift flera gånger och är far till bl a Tomas Forssell, som f ö pappa till Gry. Sven försvann tidigt ur Johannes liv, medan halvbrodern Tomas kom att bli en nära vän.

 

Johannes växte upp i teatervärlden med sin kända mamma, men hade väl egentligen ingen längtan till skådespeleriet. Efter att ha spruckit i intagningen till Dramaten, sökte han och kom in på scenskolan i Malmö. Därefter jobb på olika teatrar och så kom TV in i bilden(!). Julkalendern ”Stjärnhuset” 1981 och så ”Gäster med gester” året därpå. Bartendern Joker i ”Rederiet” hängde med i 10 år 318 avsnitt!

 

När jag läser boken om Johannes får jag veta lite om de toppar och bottnar som han passerat. Framgångar i TV blandas med kokainskandalen, som gav honom en kortare fängelsevistelse. Och så verkar han, liksom sin pappa, vara populär hos kvinnorna…  Jag undrar lite smått om rollkaraktärerna varit lika många som kvinnorna…  fanns ingen översikt/jämförelse i boken…

 

Ett häftigt liv för en mycket aktiv aktör. Johannes Brost, kompis med bl a Mick Jagger och grabbarna i Stones, har onekligen tagit ut svängarna genom åren och i boken får vi veta med vem och vilka också. Och det är många kända namn, som susar förbi, men många återkommer också. Jag trivdes bra i sällskap med boken! Läsvärd.

 

I höst är Johannes Brost tillbaka i Malmö för en roll i musikalen ”Top hat” på Malmö Opera. Får vi se honom steppa, eller…? Så här lät det om trailern för en turnerande uppsättning från Londons West End 2014:

 

Och så ska Brost-kompisarna Rolling Stones få komma till tals… Gamla bluesklassikern ”Rock me baby” blev f ö inspelad av B.B. King 1964 och gav honom hans första Top 40 hit. Här är det dock ett laddat Stones-gäng live med lite hjälp av bröderna Angus och Malcolm Young från AC/DC. Ett möte det nästan slår gnistor om! Gissar att det är från en spelning 2003.

 

 

Go’ freda’ och Pingstlig hänryckning!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0