Those were the days, my friend (“Takie dni moi drug…”)...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Journalisten på Sydsvenskan och tidigare Moskvakorrespondenten Kalle Kniivilä är född i Norra Karelen, men bor nu i Lund. Han har tidigare bl a skrivit en bok om Putins popularitet i Ryssland och nyss kom hans ”Krim tillhör oss – Imperiets återkomst” (mars 2015).

 

Detta är en sorts reportagebok med massor av samtal och intervjuer med människor i Ukraina, Krim och Ryssland. Till detta ger Kniivilä oss Krims historia inkl krimtatarernas och deras förvisning till Centralasien 1944. Det behövs ju en bakgrund för att vi ska kunna förstå de senaste årens händelser på halvön.

 

Vi får höra berättelser om hur de ”artiga soldaterna” i uniformer utan lands- eller gradbeteckningar ”hjälper” till att ”befria” Krim. Från vad, är lite svårare att få kläm på, men det är en annan sak. Var och en blir ju salig på sin tro. ”Och över alltihopa lyser…” om inte ”Moder Sol”, så Vladimir Putin.

 

Imperiet, som försvann, vill gärna återuppstå och återupprättas av Putin! Världens till ytan största land är, enl Putin, utsatt för ett starkt hot från EU och inte minst USA. Vi känner igen tonerna från kalla kriget, tyvärr.

 

Putin hade chansen att ge ryssarna ett ickediktatorstyrt liv, men valde bort det, för att i stället lägga landets pengar på att bygga upp krigsmaskineriet. Och att samtidigt använda det.

 

Intervjuerna är mycket intressanta, där flera är starkt påverkade av det hårt centralstyrda informationsflödet i rysk ”monopol”-TV, medan andra har upplevt händelser på Krim vid annekteringen och därmed har en annan bild av skeendet. Den stora frågan är dock ”vad som komma kan”…  den oron finns också bland en del av de intervjuade. Varav en del bara önskar sig tillbaka till Sovjettiden, med dess ”ordning och reda”…

 

Detta är en klart läsvärd bok  -  jag vill ju försöka förstå varför Putin tog över Krim. Samtidigt som jag är orolig för hans nästa drag…  Hoppas ditt bibliotek eller bokhandlare hunnit få in boken.

 

Mary Hopkin sjöng och Paul McCartney producerade hennes debutsingel ”Those were the days” 1968. Melodin är rysk och har spelats in av många på många olika språk, bl a av Ivan Rebroff, "Такие дни, мой друг", 1969. Hopkins version gavs i England ut som den första skivan på Beatles’ nystartade bolag, Apple. Låten kom att toppa listorna i många länder. Mary Hopkin live med stråkar och allt:

 

En dag som denna passar det väl alldeles utmärkt med Bee Gees gamla slagdänga från 1969: ”First of May”, eller hur? Idag vill jag dock höra den i en liveversion med ett utökat Weeping Willows och Helen Sjöholm från ”Skavlan” 2014. Vemodigt, maffigt och vackert! ”First of May”!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0