Jag vill kasta loss... och ta 7-milakliv…

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Journalisten Maxim Leo, född 1970 i Östberlin, ger oss en mycket intressant lektion i tysk 1900-talshistoria i boken ”Röd kärlek * En östtysk familjehistoria” (2014).

 

Leo ger oss inte bara den tyska delningen och återföreningen, utan även sin familjs historia ända från första världskriget. Det kriget och tjugotalets Tyskland är ju grunden till vad som kommer under trettiotalet med nazismens maktövertagande.

 

Hur drabbade allt detta Leos föräldrar och mor- och farföräldrar? En upphittad ”livsanteckningsbok” ger en hel del förklaringar, men föder också, som vanligt, följdfrågor. Dessa får dock inte några svar.

 

Andra världskriget får följder för familjen och efter kriget är det flera tillfälligheter, som gör att man hamnar på den av Sovjetunionen styrda sidan, dvs Östtyskland, DDR. Familjemedlemmarna är aktiva bl a inom journalistiken, men har det jobbigt med att allt skrivet inte blir publicerat i tidningarna.

 

Men under 1988 börjar en förändring märkas. Staten verkar ibland vilsen över vad som är förbjudet eller tillåtet. I november 1989 faller så muren och strax efter blir Tyskland ett land och då kom många i öst känna att de ”saknade den trygghet som förut … varit så begränsande”. Lite omvända världen.

 

Några år senare, när Stasi-arkiven öppnades, så visade det sig att både grannar och t o m  familjemedlemmar varit Stasi-rapportörer…

 

En mycket intressant bok, inte minst genom att den spänner över flera generationer i familjen och tidens händelser! En av familjemedlemmarna hittar f ö i den första utgåvan av tidskriften ”Gegen den Strom” (1928) dess devis: ”Den som vill tillbaka till källorna måste simma mot strömmen”! Den devisen tål att funderas på!

 

Flykt och flyktingar, världen förändrades då som nu  -  mottagandet syns dock nästan sämre idag… Ett och ett halvt år innan John F Kennedy sa de bevingade orden ”Ich bin ein Berliner” i Schöneberg, Berlin, kämpade The Beatles, efter alla Hamburgspelningarna, med att få skivkontrakt. Vid ett besök hos Decca i London spelade de in ”Take good care of my baby” skriven av paret Carole King och Gerry Goffin. Det blev inget kontrakt med Decca:  -  ”gitarrgrupper var ute”…

 

Jönköpingsbandet Caretakers fick engelsk sångare 1965 när Mike Wallace lämnade Retreads från Bristol. Detta blev ett lyft för Caretakers, inte minst med hiten från 1966 ”The end of the world”. Samma år gav de även ut singeln ”Lost someone”. Här kommer den i en liveinspelning:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0