We were sailing, we were sailing...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Flitens lampa verkar ständigt lysa hos Herman Lindqvist…  Hans lista över utgivna böcker är lång och alldeles nyss kom ”Våra kolonier” med underrubriken ”De vi hade och De som aldrig blev av”. Just inkommen till stadens bibliotek bar jag ut den därifrån…

 

Historierna om olika Östersjöområden, öar i Västindien och ofunna områden utanför Afrika lockade mig. Intressant att läsa om svenskt ägande i Nordamerika, där man på 1600-talet skapade Nya Sverige i Delaware! Förhandlingar och köpslag med indianerna gav utrymme för svenska bosättningar drygt 250 år före den stora utvandringen tog vid! Svenskarna uppfattade det som att man köpt mark, medan indianerna menade sig bara ha sålt nyttjanderätten…  Intressanta tolkningar!

 

Svenskar, engelsmän och holländare var de mest aktiva i kampen om områdena i Amerika och kampen drog vidare norrut till New Amsterdam, som senare blev New York. Smålänningen Brunk tog sig an Manhattan, Kullarnas ö, steg i land och gick indianstigen, som holländarna kallade Breede Wegh, sedermera Broadway! Brunks namn finns f ö kvar där än i dag  -  Bronx!

 

Boken innehåller fler sådana historiska och språkliga kopplingar i och kring New York. Tillhör absolut avdelningen ”Kul Vetande”! Och därmed var jag fångad av boken!

 

För några veckor sedan njöt jag av en Apfelstrudel med glass och vaniljsås på Alter Schwede i Wismar, en vacker gammal tegelbyggnad med gedigen inredning och bilder av svenska kungaparet med familj! Wismar hade ju varit svenskt en period, men det var inte förrän jag läste den här boken som jag insåg omfattningen. Wismar var svenskt 1632 – 1803 och därefter en sorts pant till 1903!

 

Pommern med Rügen, Stralsund, Sassnitz, Greifswald och Stettin var svenskt 1630 – 1814, bara för att ta ett annat exempel. Detta är ju kända områden där jag varit ett antal gånger genom åren. Även alla de övriga områden, som periodvis varit svenska, är noggrant beskrivna i boken.

 

Jag föll snabbt för denna innehållsrika och lättlästa bok! Språket och anekdoterna bara flyter på och jag ”lajkar”, som det heter nu för tiden!?

 

Det är visserligen inte det rätta århundradet, men visst har Die Vikinger haft stora framgångar i Tyskland! Väl hanterat med både sång och uttal har populariteten varit stor för Christer Sjögren och hans kamrater. Här har jag valt ”Wir Zwei” från 2001, låten spelades in på svenska året innan med titeln ”Vi två”:

 

Med tanke på alla svenskar som ”dragit till Amerika” kan det kanske vara på sin plats med ”Breakfast in America”, Supertramps stora hit från 1979. Här hör vi den live med en av kompositörerna och bandgrundarna, Roger Hodgson:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0