Day after day, alone on the...

Under andra världskriget satt en svensk sekreterarutbildad tvåbarnsmamma och skrev sin dagbok över kriget… hon klistrade också in urklippta artiklar, som beskrev krigshändelser. Nu, tre generationer senare, har dessa noteringar kommit ut i bokform med titeln ”Krigsdagböcker 1939-1945”. Den skrivande sekreteraren var Astrid Lindgren!

 

”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!” skrev hon och jag läser vidare och imponeras över språk och tydlighet. Flera sidor av dagboken finns avbildade i boken och välskrivningsbetyget blir högt! Det är bara att läsa på.

 

Dagboken innehåller även familjen Lindgrens aktiviteter och ger en god inblick i livets väl och ve i ett land med restriktioner, ransoneringar och mörklagda gator. Dock ska sägas, att familjen och deras vänner var stadda vid ganska god kassa och dessutom fanns hembygds-/Smålands-släktingar, som kunde bidra med lite extra fläsk, smör etc…

 

Astrid Lindgren fick tidigt under beredskapen arbete som granskare på Postcensuren och det gav ytterligare och stundtals hemliga insikter i vad som hände i Sverige och Europa. Små delar av detta noterades även i dagboken, men huvudinformationskällan var de dagstidningar hon läste. TV fanns ju inte och radion hade inga nyhetskommentarer eller –analyser, utan där lästes bara upp telegrammen från TT – Tidningarnas Telegrambyrå, som startats 1921!

 

Denna brist på information, styrd eller icke, känns onekligen lite ovan i dessa tider av TV, radio, internet, mobiler etc etc. Men på något sätt kunde Lindgren ändå på ett engagerat sätt få ihop och skriva ner krigets händelser. Oron över hur Sverige skulle klara sig undan kriget är givetvis stor, men hon lyckas även hitta information om kriget både i Afrika och Asien.

 

Samtidigt får vi veta att hennes son Lasse har bekymmer i skolan och att dottern Karin har hög feber… och att förhållandet med maken Sture kanske inte är alldeles bra… Och i allt detta börjar hon skriva om en pigg och alert figur, som inte följer riktigt alla regler  -  Pippi Långstrump! Ett stort förlag refuserade boken, men, tack och lov, gav ett annat ut boken!

 

Tack för att jag fick den här boken, som jag läste med stort intresse! Den finns säkert på ditt bibliotek också!

 

Som tidigare nämnts, så hade Astrid Lindgren börjat på historien om Pippi Långstrump, en berättelse som blev barnlitteraturhistorisk! Och fler berättelser skulle komma. Det blev filmer, skivor, radioprogram etc. Lindgren skrev också texter, som tonsattes och inte av vem som helst…  Jazzeliten stod för melodierna! Först Jan Johansson och senare Georg Riedel! Enastående musik!

 

Vid ett par tillfällen i slutet på 60-talet spelade Jan Johansson, Georg Riedel och Rune Gustafsson i Hamburg. Radiostationen NDR spelade in och för ett par år sedan återfanns banden och de blev till en skiva, ”In Hamburg”. Då hade man även tagit med ”Här kommer Pippi Långstrump”, inspelad 1973, 5 år efter Johanssons bortgång. Riedel och Gustafsson tog här hjälp av Arne Domnérus. Bas, gitarr och saxofon/klarinett  -  en enastående kombination! Här dock till en svart ruta...

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0