Give me five minutes more...

Den 1 april 1966 var det över…  Kommunikationsminister Olof Palme lyckades, på ”påsklovsövertid”, få igenom en lag, som förbjöd radiosändningar för alla utom för Sveriges Radio! Knappt 27 år senare, i mars 1993, upphörde radiomonopolet, men det är en annan historia.

 

Att radiomonopolet infördes bidrog Radio Nord och, framför allt, Skånes Radio Mercur, sedermera Radio Syd, starkt till. Radio Nord existerade bara i knappt 16 månader med start 1961 och sände utanför Stockholm, medan Radio Mercur började sända 1958, först i Danmark och strax efter även i Skåne. Den skånska delen bytte namn efter ett par år till Radio Syd och sände från en båt, som låg på internationellt vatten i Öresund.

 

Legendariska Britt Wadner anställdes 1959 som annonssäljare på Skånes Radio Mercur, men kom två år senare att ta över ägandet av radiostationen. Då hade Sveriges Radio känt konkurrensen så pass, att man startade Melodiradion, fast inom P2. SR P3 startades inte förrän sommaren 1962 och då över Göteborgs- och Hörby-sändarna…

 

Ulf Clarén och Staffan Olander har gjort en bok om ”Piraterna på Öresund” (2015). Huvuddelen av ”radiopiratboken” består av kommenterade urklipp från dagstidningar om radiostationen och dess öden. Radio Syd insåg tidigt att topplistor, intervjuer med artister etc lockade lyssnare, liksom tävlingar och önskeprogram. Ett koncept som Sveriges Radio kom att ta över. Periodvis hade Radio Syd fler lyssnare i Skåne än Sveriges Radio!

 

Rolling Stones besökte sändningarna när de var i Malmö för två konserter 1965, Mick, Keith och Brian bodde dessutom några nätter hemma hos Wadner i Lund! Danska Lollipops har berättat, att de kan tacka Radio Syd för sina framgångar i Skåne och Siw Malmkvist, Lill-Babs m fl fick också karriärlyft!

 

Wadner närde också planer på TV-sändningar och påbörjade projektet. Hon fälldes för brott mot radiolagen, trots hjälp av advokaten Henning Sjöström, och straffades med både böter och fängelse. T o m Radio Syds annonsörer skulle åtalas, därav blev dock intet!

 

Den 19 januari 1966 var isläget i Öresund så besvärligt, att sändarbåten fick ge sig iväg och sändningarna tystnade och kom aldrig att återupptas, då radiomonopolet trädde i kraft den 1 april! Wadner försökte få dispens att åtminstone få göra en ”tack- och avskedssändning”, men Palme sa’ ”Nej!” och så var det hela över.

 

Boken är mycket lättläst och intressant, speciellt om man inte läst Fredric Karéns bok ”Piratdrottningen” från 2013 eller Lennart ”Chrichan” Christanssons bok från 1996 ”Sicket himla liv!”. Chrichan jobbade f ö på Radio Syd! Däremot uppskattade jag bilderna i ”Piraterna på Öresund” mycket  -  de och ”tidtabellerna” var denna nya boks behållning, tycker jag.

 

Radio Syd var även aktiva med konserter, vilket syns här i detta klipp. Tröjor med deras logga delas bl a ut till Stones-medlemmarna och återfanns senare på baksidan av ett Stones-album! Här följer rörliga bilder från Stones konsert i Malmö 1965, ljudet har dock lagts till senare.

 

Och så: Tack, Prince, för allt du gav oss!!! 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0