I don’t need no arms around me...

Intressant att läsa en bok om en person, som är mitt uppe i händelserna och dessutom i dess centrum! Journalisten på ”Süddeutsche Zeitung”, Stefan Kornelius, har skrivit boken om Tysklands förbundskansler ”Angela Merkel” och den är så pass aktuell, att både flyktingkatastrofen och bombattacken i Paris i november 2015 finns med.

 

Författaren träffade Merkel första gången 1989 och har följt hennes göranden och låtanden därefter via möten, intervjuer med henne och hennes medarbetare och motståndare. Detta är en stundtals ganska detaljerad berättelse och, det ska erkännas, att det fanns tillfällen där mina kunskapsluckor om tysk politik lyste igenom…

 

Angela föddes 1954 i Hamburg. Pappan, Horst Kasner, var präst med rötter i Polen och strax efter dotterns födelse flyttade familjen till Templin i Östtyskland. Familjen hade en god position i samhället, så Angela kunde, efter studentexamen med goda betyg, läsa vidare på universitetet i Leipzig. Hon doktorerade i kvantkemi 1986!

 

Under studietiden träffade hon och gifte sig med Ulrich Merkel, men de gick skilda vägar 1982. Något år senare blev kvantkemisten Joachim Sauer hennes livskamrat och de gifte sig 1998. Båda äktenskapen blev barnlösa.

 

Och så föll då Berlinmuren i november 1989… Merkels samhällsengagemang tog en tydligare inriktning. Hon gav sig in i partipolitiken och, utan att jag går in på detaljerna, så blev hon i november 2005 vald till Tysklands förbundskansler  -  den första kvinnan på den posten!

 

I boken berättas om vägen dit och därefter, men författaren försöker också förklara vem personen Merkel är. Jag får uppfattningen, att hon är en hårt arbetande person med fasta principer och lite drag av långsinthet. Man måste vara påläst för att debattera med henne. Allmänna åsikter vinner man inte med, men kunskaper ger respekt!

 

Under ytan finns både hjärta och humor, men hon släpper få in på livet och därmed uppfattas hon lätt som torr och tråkig. Under början av sin politiska karriär fick hon dessutom kritik för sin klädsel… Hon omger sig med en mycket stark inre krets av medarbetare med stor lojalitet.

 

Boken är detaljrik och läsvärd  -  snacka om nutidshistoria!!!

 

Dagens ”överskrift” är hämtad från ”Another brick in the Wall” av Pink Floyd och gav mig associationer till Merkel med tanke på hennes uppväxt i Östtyskland. Hennes personlighet  -  ”Klarar mig själv”  -  förde tankarna till Pink Floyds andra singel, See Emily play”, som kom 1967 och skrevs av bandets sångare, Syd Barrett. Emily lika enveten som Angela?

 

Och så får jag inte glömma bort en nästan “årskamrat” till Merkel: Ted Gärdestad! Hans låt om ”Angela” kom på det fjärde albumet, ”Franska kort”, 1976. Texten är storebror Kenneths och musiken står Ted för. Här live från ett TV-program (ZTV 1993?). Men är inte den ena av körtjejerna Helen Sjöholm???

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0