The name of the game (Handball!)...

Nyss läste jag om Carolina Klüft och nu har jag kommit till boken ”Ljubomir Vranjes * Jag vill bara vinna” av Christian Albinsson och Emil Schälin! Ännu en vinnarskalle i bokhyllan!

 

Författarna är ”handbollsmänniskor” och det märks! Men Vranjes är inte bara handboll… Barn- och ungdomstiden i Kortedala, Göteborg, var ingen dans på rosor. Och det var inte bara stök på busnivån… det var värre än så. Betydligt värre!

 

Han fick tidigt ”betala för” sin brist på längd (166 cm) och det ”kompenserade” han med, att i skolan och på fritiden agera snabbast, även om det gjorde ont. Både för motståndaren och honom själv. Slagsmålen var legio!

 

Men så började han så smått med handbollen. Som gav mersmak, trots vissas påpekande om, att en kort man från Kortedala kommer att komma till korta i den sporten… om man ska vitsa till det lite. Men det fanns tränare i Redbergslid, som trodde på Vranjes, hans energi, vilja och förmåga. Detta blev vändningen i Vranjes liv! Det kunde gått åt h-e, men handbollen blev räddningen.

 

Vranjes gör en enastående resa! Och en del av de matcher han berättar om minns jag ju. EM 1998 blev Vranjes första mästerskap och Sveriges andra EM-guld   -   ofta är det svårare att vinna EM än VM! Vranjes skildrar turneringarna på sitt sätt och det är spännande!

 

Handboll är en slitsam sport och med den ibland hänsynslösa spelstil Vranjes har, så tar det hårt på honom. Spelarkarriären avslutades 2009 i Flensburg-Handewitt, men övergick i en tränarroll. Och framgångarna fortsatte med flera titlar, både tyska och europeiska!

 

Detta är en mycket intressant och läsvärd bok med många tänkvärda synpunkter om allt från mobbning och integration till träningsmetoder och idrottspsykologi!

 

Tänk vad som kan hittas på Youtube…  som t ex det här om Vranjes:

 

Och de här målen i finalen mot Ryssland i OS 2000 i Sydney…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0