En svartvit bild som blir till färg...

Äntligen! Är titeln på en bra samlings-CD med Marie Fredriksson! Och Äntligen! har jag blivit färdig att skriva om boken jag läste för ett bra tag sedan…  Bokens titel är väldigt väl vald, ”Kärleken till livet”. Marie har tagit hjälp av Helena von Zweigbergk. Boken gavs ut 2015.

 

Detta är berättelsen om en ”sjungglad” skånska från Östra Ljungby, nordost om Helsingborg. Uppvuxen under ”knappa förhållanden”, som det brukar heta, med mor, far och 4 syskon. Marie, född 1958, är yngst. Sång och musik var viktigt i familjen  -  man var van vid att ta ton.

 

Ena systern, på väg till Helsingborg för att köpa en klänning till sin kommande förlovning, fick sladd i det hala väglaget och kolliderade med en mjölkbil. Hennes liv gick inte att rädda. Bilen hade dagen innan blivit servad av fadern och var körklar, vilket fick honom att ta på sig olyckan. Hade han inte fixat till bilen, så hade färden inte blivit av och… 

 

Fadern började få problem med alkoholintaget och mamman drabbades av Parkinson vid 48 års ålder. Familjen fick det alltmer besvärligt. Marie och hennes två år äldre syster Tina ägnade mer och mer tid åt musiken. Men jag tänker inte berätta allt boken förtäljer om t ex musiken, skivorna, Lasse Lindbom, Gyllene Tider, Per Gessle, Roxette, Micke Bolyos etc etc.

 

Och så kom tumören och tog kommandot över huvud och skeende. En otroligt envis och målmedveten Marie, en stark familj, en bra sjukvård och väldigt goda och hjälpsamma vänner fick Marie tillbaka i skaplig hälsa. Senare även på scenen och en stor världsturné med Roxette! Och den fortsätter…  ser på deras hemsida att de spelar i Moskva den 11 september 2016…

 

En mycket läsvärd lite lågmäld bok om Marie Fredriksson, en viktig del av svensk musik. Väl känd, inte bara i Sverige. Hoppas ditt bibliotek kan leverera!

 

Maries röst hörs i många sköna låtar, både i egna och andras, som Taube, Gessle etc, men hennes ”Sparvöga” är vacker. Hon skrev den till en TV-serie med samma namn 1989. Jag fastnade här för hennes version hos Niklas Strömstedt i hans ”Tack för musiken” på SvT den 13 december 2013. Det är en lite skörare röst just efter sjukdomen och comebacken, men den berör nästan än mer…

 

Etta på Billboard…  Inte ”bara” Max Martin! Roxette lyckades nå dit med bl a ”It must have been love” 1987! Låten som från början var en julsingel med undertiteln ”(Christmas for the broken hearted)”, men som efter textjustering hamnade i filmen ”Pretty woman”. Stor succé för både film och musik! Inte ett öga torrt! Och inte ett öra oberört!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0