Jewel box life...

Mildred von Platen, född 1924, är det yngsta av Axel Ax:son Johnsons barn och hennes farfar var Axel Johnson. Antonia Ax:son Johnson är ett av Mildreds brorsbarn. Ja, det var väl en ganska innehållsrik inledning när man läser om svensk industris framgång i hennes bok ”I skuggan av ett företag” (2010).

 

Förf skriver mest om sin egen roll och plats i familjen och då handlar det mest om, att pappa nästan aldrig är hemma, men ”lill-barnet” Mildred får följa med till diverse platser där familjens industrier finns. Kanske inte alltid så barnvänligt, men hon får i alla fall vara med sin pappa.

 

Farfar hade köpte in Avesta Jernverk 1905 och några år därefter inköptes fartyg och linjetrafik till Nord- och Sydamerika startades. Fler fabriker, fastigheter och skogar och gruvor inköptes och en lång industriera var igång.

 

Mildred sticker rakt inte under stol med, att hon levde ett privilegierat liv med tillgång till allt som önskades, oavsett om t ex krigets ransonering visade något annat. Mamman styrde och ställde hemma, men pappan ”höll i börsen” och tilldelade lämpliga summor.

 

Men allt detta om industrierna finns bara på de sista 3 sidorna, boken i övrigt kretsar kring Mildreds liv i familjen. Många resor, ofta med målet att kontrollera och styra fabriken på just den besökta platsen   -   delegering var kanske inte något ledord vid den tiden…

 

Boken ger visserligen en liten insikt i författarens liv, men jag hade hoppats på att få veta lite mer om järnverken, pappersbruken, rederiverksamheten osv, så jag blev nog lite besviken   -   för mig känns det som att boken bara nådde halvvägs.

 

Och jag som önskade få veta mer om t ex det börsnoterade Axfood… som ju är en stor ”food operator” med Willy’s m fl. Och, länge leve P3-övergångarna (!), då kommar jag att tänka på ”Smooth operator” med Sade! Låten är hämtad från debutalbumet ”Diamond life” (1984) och stor listframgång för Sade, född 1959 i Nigeria, men kom till England som fyraåring.

 

Och så hör jag att Max Martin, 45 år om några dagar, tilldelats årets Polar Music Prize. Med mer än 20 Billboard-ettor är han definitivt en tungviktare i musiken! Etta i många länder, dock ej i USA, blev Bon Jovi år 2000 med ”It’s my life”, skriven av Jon Bon Jovi, Richie Sambora och Max Martin.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0