This is an ex-parrot!

John Cleese har haft godheten att ”samla ihop” sitt liv och leverne i boken ”Men hur som helst…” (2014). Men komplettisten saknar åren från ”Monty Pythons flygande cirkus” i mitten på 70-talet fram till deras återförening på O2 Arena i London i juli 2014…

 

Cleese berättar noggrant och nitiskt om sin barndom och uppväxt i Western-super-Mare, en kuststad i sydvästra England. Född strax efter krigsutbrottet blev det ett antal flyttar för att undvika de tyska bomberna. Pappan sålde försäkringar och hade goda kontakter, som möjliggjorde de olika boendena.

 

Skolgången klarades av, även om Cleese vid några tillfällen mobbades för sin längd. Han sökte och kom in på Cambridge University, men antalet platser räckte inte, så han var under två års väntan lärare i bl a engelska och geografi. Därefter blev det universitetsstudier, men även medlemskap i Cambridge Footlights, en amatörteaterklubb. Där kom han f ö att möta Graham Chapman, sin blivande nära vän och skrivarkamrat.

 

Engagemanget i Footlights kom att betyda väldigt mycket. Cleese insåg snart att hans lite osäkra tafatta agerande på scenen borde stå tillbaka för skrivandet. Universitetsexamen klarades av, men därefter blev skrivarpennan hans redskap för livet.

 

Han skriver till TV med David Frost, Ed Sullivan Show m fl, men jobbar även med Tommy Steele i en New York-uppsättning av ”Half a sixpence”. Ingen gigantisk scenframgång för Cleese, men gav ytterligare kamrater, som Terry Gilliam och Connie Booth. Hon kom f ö senare att bli första frun och medskapare till ”Pang i bygget”.

 

Cleese lärde sig att hantera skådespelandet, både för film och TV och i boken skriver han om kvalen och våndan med att agera. Listan med alla aktiviteterna är lång…  och inte slut än! Han dyker ju upp i Malmö nu i april! Säger att han behöver pengarna till senaste skilsmässan…

 

Detta är en omfattande, roande, men även tankfull och läsvärd bok! Jag saknar dock, som jag skrev i ingressen, tiden runt 1975 fram till 2014. Vill veta mer om Python, Pang i bygget, fisken Wanda, Life of Brian (inkl George Harrison!), Meaning of life, Harry Potter, Die another day etc! Kan vi hoppas på mer skrivande? Eller skilsmässan är finansierad nu?

 

Det finns på Youtube många sevärda klipp med anknytning till Cleese, men jag nöjer mig med ett, som dessutom får bli en övning i engelska: Pet shop / Dead parrot sketch! Den visades första gången i ”Monty Python’s Flying Circus” den 7 december 1969 (i GB) och skrevs av Cleese och Chapman, men spelades av Cleese och Michael Palin.

 

Och så hittade jag Margaret Thatchers ”inspirerande inhopp” i fågelbranschen i ett tal 1990  -  de verbala fjädrarna flyger och far! Retoriken och vältaligheten imponerar.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0