This is groundcontrol to Major Tom...

I veckan nåddes vi av budskapet, att David Bowie lämnat oss - 2 dagar efter sin 69-årsdag. Musikvärlden har sorg för en av giganterna. Karriären, som inte alltid var framgångsrik, var lång och första hiten, ”Space oddity”, kom redan 1969.

 

”Live Aid”-galan 1985 blev en framgång för David Bowie, som tillsammans med Mick Jagger, tog sig an Martha & Vandellas hit från 1964, ”Dancing in the street”. Tanken var att Bowie i London skulle sjunga låten i direktsändning i duett med Mick Jagger i Philadelphia, men tekniken med fördröjningen över Atlanten gick inte att lösa. Det blev en video i stället som visades på båda arenorna. Energin, lusten och kraften i framförandet är påtaglig!

David Bowie  -  RIP.

 

”Jagger - Mannen, myten, musiken” (2011) är boken om den gänglige ”ynglingen”, som åldrats men ändå inte. Författaren Marc Spitz, ej att förväxla med simmaren Mark Spitz, har försökt beskriva Mick Jaggers liv och inte bara livet som frontman i Rolling Stones. Solokarriären, skådespelarförsöken och kvinnorna belyses också.

 

Jagger-familjen tillhörde medelklassen och Micks far och farfar var båda lärare. De bodde i Dartford, Kent, där f ö även arbetargrabben Keith Richards växte upp. Jaggers pappa tyckte att sonen skulle satsa på studier och idrott…  Studier blev det dock på London School of Economics.

 

Musikintresset växte, speciellt för bluesen. Så kom han att möta Keith, som blivit utslängd från konstskolan han gick på…  Gemensamt lyssnande gjorde att Keith också fastnade för bluesen. Brian Jones hade startat ett band tillsammans med bl a Ian Stewart och Dick Taylor. Mick Avory var trummis en tid innan han lämnade för Kinks! Mick och Keith blev tillfrågade om de ville vara med i Brians band och…  ja resten är historia, som man säger.

 

Författaren berättar vidare om Micks liv, men även mycket runt omkring. Vi får veta hur det kom sig att Mick är med och sjunger på Carly Simons jättehit från 1972, ”You’re so vain”. Carlys syster, Lucy, har f ö gjort musiken till musikalen ”Doktor Zjivago”, men det skriver Spitz inget om!

 

Efter att Brian fick sparken ur Stones, så tog Mick över, men Keith har också haft synpunkter… Men bandet rullar vidare, mer än femtio år efter starten, sjungandes ”What a drag it is getting old… Things are different today…”…

 

Mick Jagger har, enl Wikipedia, 4 döttrar och 3 söner med 4 olika kvinnor. Även mödrarna och några av barnen rör sig i ”kändis-världen”…

 

Keith Richards bok, ”Livet”, från 2010, var väldigt intressant, men den här boken om Mick Jagger står inte långt efter. Kanske några sidor för mycket ”runt-omkring-snack”, men absolut läsvärt i alla fall!

 

En annan omtalad duett från ”Live Aid”-galan är Mick Jaggers och Tina Turners framträdande med låtarna ”State of shock”/”It’s only rock ’n roll”. Den första låten ursprungligen gjord av Jacksons och Jagger, medan den andra är en Rolling Stones-singel från 1974. Hot performance with hot lips-duo…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0