It’s a family affair...

Gunnar Wetterberg kom 2013 med en riktig släktkrönika   -   berättelsen om familjen Wallenberg.  Vi får följa familjen i ord och bild från 1800-talet fram till idag och det är inte utan att man har nytta av de två ”släktträden”, som finns avbildade i boken.

 

Det är inte helt enkelt att följa med i turerna från 1800-talets André Oscar Wallenberg, som fick 21 barn med 3 olika kvinnor, av vilka han var gift med 2, till dagens medlemmar av familjen. Det har varit både med- och motgångar genom åren, men även ganska vidlyftiga och påpassliga affärer till gagn för imperiet.

 

I bokens intressanta kapitelindelning avverkas familjen och företagen, liksom deras politiska påverkan. Men även successionen, företagsstyrningen, de internationella affärerna och institutionerna avhandlas. Och så får veta en del om stiftelserna, inte minst Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, grundad 1917, och som blev en oerhört viktig pusselbit i skapandet av familjeimperiet.

 

Wetterbergs bok är en sammanfattning av vad många tidigare skrivit om familjen Wallenberg under årens lopp. Bokens litteraturförteckning, som f ö är hela 8 sidor lång, visar på att författaren gjort en omfattande research. Boken är en läsvärd resa genom svensk företags- och ägandehistoria inom- och utomlands, men visar också på dagsläget för familjen.

 

Dagens rubrik är hämtad från ”Family affair”  -  en hit från 1971 med Sly & Family Stone. Bandet startades i San Francisco av bröderna Sly och Freddie Stone med soul och funk i grunden och fick mycket beröm för sin spelning på Woodstockfestivalen 1969. Här hör/ser vi dem från Montreux jazzfestival 2007  -  ”Family affair”:

 

När vi nu ändå är inne bland tungviktarna, så slog det mig att det var länge sedan jag hörde Colosseum. Bandet grundades av avhopparna från 1968-års version av John Mayall’s Bluesbreakers, Jon Hiseman (trummor) och Dick Heckstall-Smith (tenorsax) och spelade en jazzig bluesrock. De fick inga större hits och splittrades redan 1971, men återuppstod 1994, då med Chris Farlow som sångare. Här dock ”Walking in the park” från Colosseums första album ”Those who are about to die salute you”, 1969:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0