I wonder how many times you...

Nej, jag har inte sett filmen…  men nu har jag läst boken…   om filmen!  Boken “Sugar man * Berättelsen om sökandet efter Sixtio Rodriguez” är skriven av Stephen “Sugar” Segerman och Craig Bartholomew Strydon utkom 2015, men berättelsen tar sin början långt tidigare.

 

I juli 1942 fick familjen Rodriguez i Detroit sitt sjätte barn och han fick namnet Sixtio! Han växte upp, skaffade sig gitarr och började spela och skriva egna sånger i Dylansk- och folkmusikstil. Det blev t o m skivor! En singel kom 1967, men sedan dröjde det tre år till första albumet. Året därpå kom ännu ett album, men det blev inget större gensvar på marknaden, så det hela avslutades.

 

Men i mitten av 70-talet började Rodriguez musik spelas i radio i södra Afrika, Australien och Nya Zeeland. Skivor återutgavs, men rättighetsmörker gjorde att det inte blev några pengar till artisten.

 

Detta är en lång och svindlande historia där bokens författare, boendes i Sydafrika, fängslas av musiken. De vill veta mer om artist och musik och så börjar ”den långa resan”, som till sist resulterar i filmen om sökandet. En dokumentärfilm, som regisseras av svensken Malik Bendjelloul. Filmen ”Searching for Sugar man” fick en Oscar för Bästa dokumentär 2013! Bokens författare, liksom Malik, var på plats vid utdelningen, filmens huvudperson Sixtio avstod däremot.

 

Malik föddes 1977 i Ystad (!) och hade sina första steg i filmvärlden som ”Philip” i TV-serien ”Ebba och Didrik” 1990. Efter studier i Kalmar blev det jobb på SvT med ”Kobra”, men så korsades vägen av historien om Rodriguez.

 

Med stor energi och ett övertygande, vinnande sätt lyckades Malik både göra och finansiera ”Searching for Sugar man”. Det tog fyra år, men blev en stor framgång med flera utmärkelser, förutom en Oscar, även Guldbagge, Kristallen, BAFTA award m fl. I början på ett nytt projekt valde tyvärr Malik sommaren 2014 att avsluta sitt liv.

 

Tack vare filmen fick Rodriguez och hans musik upprättelse. Rättigheter reddes ut, skivor återutgavs och turnéer genomfördes och det resulterade i inkomster!

 

Boken är oerhört detaljrik, men väl värd att läsa och musiken tål att lyssnas på  -  mycket 60-/70-tal i dåtidens goda arrangemang. Bok & musik i ett givande sällskap!

 

Den 19 juli 2012 medverkade Sixtio Rodriguez och Malik Bendjelloul i ”The weekly comet”  -  TV sänd från Los Angeles  -  där framfördes ”Sugar man” live:

 

Så här lät Rodriguez för drygt 45 år sedan i ”I wonder”:

 

 

Go’ Lååångfreda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0