Let’s face the music and… Let’s dance…

Lite konstigt att läsa boken ”David Bowie på svenska”, som var så pass ny, att den inte kom in i bibliotekets ”rullor” förrän en månad efter artistens bortgång. Per Åke Janssons bok utgavs faktiskt våren 2015, men i förra månaden lär det kommit en ny och uppdaterad upplaga.

 

Omslaget är ”lånat” från det som kom att bli Bowies näst sista album, ”The next day” (2013). Bowie föddes som David Robert Jones i Brixton, London, 1947. På några tidiga singlar stod det David Jones på etiketten, men namnlikheten med Monkees-stjärnan Davy Jones störde honom, så han bytte till Bowie, valt med tanke på amerikanen Jim Bowie och dennes kniv. Bowie var också noga med hur namnet skulle uttalas  -  det skulle vara Bowie med ”o” som i engelskans ”go”!

 

Författaren är ambitiös nog, att gå två generationer bakåt i tiden för att fånga släkten och bakgrunden med giftermål, separationer och barn i flera konstellationer. Davids flera år äldre halvbror Terry kom att betyda mycket, trots sin sjukdom, och kom att vidga musiklyssnandet betydligt för den blivande musikern.

 

Tror inte jag bryr mig om att göra någon Bowie-resumé  -  det har ju varit så mycket i olika media efter bortgången. Dessutom skulle jag vilja rekommendera att läsa boken!

 

Den är, av någon anledning, inte så omfattande om de senare 12-15 åren, men det är intressant att läsa om förfäderna under mellankrigstiden och kriget. Och givetvis om Bowies barndom och uppväxt och den gryende karriären. Alla de olika rollerna, som t ex Ziggy Stardust, är också väl beskrivna.

 

Ett, för mig, nytt inslag är de ca 30 QR-koder, som författaren ”kryddat” boken med. Koderna ger direktskutt till olika YouTube-klipp. Fyndigt teknikutnyttjande! QR-kod är en tvådimensionell streckkod, enl Wikipedia!

 

Tack vare bokens QR-kod hittade jag den här lilla snutten från BBC Tonight 1964, där en 17 år gammal David Bowie bemöter kritiken om långt hår…

 

Utsvängda byxor och långt hår  -  ja, det hade David Bowie 1970, när han i TV framförde ”Space oddity” med eget 12-strängat gitarrackompanjemang! Hans olika roller och skepnader hade inte tagit form än.

 

I sommar är det 31 år sedan Liva Aid genomfördes. Här har vi den fjärde och sista låten i Bowies spelning: ”Heroes”! Imponerande!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0