Se på mig - I’m no Hero...

Boktiteln är imponerande lång: ”I skuggan av rampljuset : maskrosbarnet som vann Melodifestivalen” (2015), men så har också Bobby Ljunggren ett händelserikt liv att ösa ur. Linda Grahn har hjälpt Bobby att skriva ner det.

 

Bobby Ljunggren, ett välbekant kompositörsnamn, föddes som Robert Vasilis Engdahl i Stockholm, men bodde sina första fyra år i Aten – svensk pappa och mamma Hara grekiska. Äktenskapet var över redan innan sonen föddes.

 

Och så tog mamman sonen med sig till Sverige och lämnade honom hos en fosterfamilj utan att förklara för honom, att hon inte skulle återvända på länge. Detta var ett hem med två andra fosterpojkar och snålt med både mat och kärlek. Det var en hård tid, även hårda lärdomar…

 

Ljuset i mörkret var de gånger hans 15 år äldre syster Marie kom på besök. Hans skoltid blev stundtals en bra tid och efter hand kom musiken in i hans liv. Mamma träffade en ny man och var tillbaka i Sverige, men det dröjde ändå till Bobby fick lämna fosterhemmet. Bobby fick mycket god kontakt med mammans nye man och till slut blev han adopterad, därav namnet Ljunggren.

 

Livet blev bättre med riktiga höjdpunkter, men också djupa dalar. Riktigt djupa, med ett smygande missbruk, som nästan höll på att ta död på honom. Mitt i allt detta blev det många låtar i bl a Melodifestivalen. Flera vinster i Sverige som med ”Se på mig”, ”Kärleken är” och ”Hero” och totalt över 40 deltagande låtar!

 

Detta är förvisso nutida svensk musikhistoria, men framför allt ett obehagligt exempel på hur ett vuxet par kan utnyttja barns situation för att tjäna bra med pengar. Och samhället/kommunen betalar glatt utan att orka/kunna genomskåda! Upprörande! Läsvärt!

 

I dessa Melodifestivalstider, eller ESC, som det egentligen förkortas, så vore det ju naturligt att lyssna på något med Ljunggren-inblandning, eller hur? 1988 var andra året han hade ett bidrag med i den svenska finalen. En ung småländska sjöng låten ”Om igen”. Lena Philipsson slutade på en andraplats!

 

Jag hoppar over förstaplaceringarna och går till 2014, då ”Survivor” framförd av Helena Paparizou kom fyra i den svenska uttagningen.

Men ring nu inte och rösta efter de telefonnummer som synts här I rutan…  Misstänker att den berömda ”telefonväxeln” har stängt (ev brutit ihop…).

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0