Gul gul gul är vår undervattningsbåt...

Samma dag som Ryssland går in i Östersjön med 2 raketbestyckade båtar fick jag boken ”I mörka vatten” utläst! Författaren Mathias Mossberg var sekreterare i två olika ubåtsutredningar och har tidigare varit ambassadör. Här ger han en uppdaterad (2016) summering av vad som hände med ubåtar i svenska farvatten under 1980-talet.

 

Rapporter om ubåtskränkningar Stockholms skärgård började dyka (!) upp i början på 80-talet. Och så körde den 27 oktober 1981 U 137 upp på en kobbe i Gåsefjärden i Blekinge. Det var en sovjetisk ubåt i s k Whiskey-klass.  Fartyget visade sig vara i ganska dåligt skick och hade ”kört vilse”…

 

Detta blev inledningen på en väldig upphaussad jakt på ubåtar! Marinen jagade och stod i, men aktade sig för att ”ta i för hårt” på alla ubåtar som sågs… Det verkade hela tiden finnas ”någon”, som stoppade försöken att lägga den vapenkraft som behövdes för att få tag i inkräktarna.

 

Samtidigt spelades ett spel där några få personer i marinen styrde jakten och hade en egenpåtagen vetorätt för att bromsa jakten. Och marinen fick höjda anslag…  år efter år… man hade bestämt sig för att det var sovjetiska ubåtar… alltid! Trots att Nato-länder kunde berätta att sovjet inte hade den teknik som krävdes…

 

Men svenska marinen hade bestämt sig för att inte lyssna på Nato, trots att USA’s utrikesminister nästan i klartext medgav, att det kunde vara västtyska, engelska eller amerikanska ubåtar, som varit aktiva i de svenska vattnen. Ja, även en brittisk minister medgav ubåtsaktiviteterna.

 

Märkligt att marinen inte kunde/ville inse, att Sovjet vid den tiden, hade fullt upp med sina åldrande ledare, kriget i Afganistan, Polen sökte sig mot demokratin, Sovjets ekonomi hade stagnerat och landet krackelerade, samtidigt som man skulle ”hänga med” i USA’s upprustningstakt. Hur intressant är då svenska vatten i ett sådant läge? Egentligen inte alls, mer än för svenska marinen…  som får höjda anslag… och kanske rent av övar med enheter från Nato… eller? Detta har förvisso inte erkänts, men…

 

Denna bok tillhör den grupp, som gör en upprörd! Och mycket läsvärd! Inte minst i perspektivet, att Sovjet rämnade och att Ryssland visar sig ha en ny stor pengapåse att ösa ur. Nu finns resurserna där! Sverige sitter sämre på det idag… Tänk-/läsvärt!

 

Dagens överskrift är en usel översättning av en av de mindre bra Beatles-låtarna, tycker jag. Därför struntar jag i den och uppmärksammar i stället 53-årsjubileet av Beatles framträdande på ”Royal Variety Performance” den 4 november 1963! Kvällen då John Lennon gjorde sitt ”juvel-skämt”! Så här var det:

Redia pågar!!!   Men så har man ju också en imponerande stack med högtalare…

 

Go’ Allhelgona’Helg!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0