Working on a dream...

Ännu en tungviktare! Efter Elvis Costello kommer nu Bruce Springsteen med sitt livs berättelse. ”Born to run” (2016) heter, inte helt oväntat, verket och är en maffig utgåva.

 

Detta är inte den första bok om Springsteen jag läst, men det är första gången jag fattar med vilken envishet och energi han jobbade på att ”få ut” sin musik. Framgångarna med och skapandet av E Street Band föregicks av en lång tid i olika lokala band.

 

Springsteen föddes 1949 i en arbetarklassfamilj i Long Branch i New Jersey och växte upp i Freehold med sina två systrar. Föräldrarna, med irländsk/holländsk/italiensk bakgrund, och ena systern kom att flytta till Kalifornien, medan Bruce valde att stanna kvar och klara sig själv efter avslutad skolgång. Det blev en blandning av jobb och musik.

 

Snart kom musiken inte bara handla om att tolka andras låtar utan även att göra egna. Visst tog han intryck av sina idoler Beatles, Rolling Stones, Sam & Dave, Sinatra, Hendrix, Dylan etc, men kände också, att han själv hade något att förmedla. En låtskrivarkarriär inleds…

 

Osäkerhet, förmågan att råka på rätt personer vid rätt tillfällen, envisheten blandad med hopplös kraftlöshet, bandledaren ”The Boss”, ja, det är verkligen ”ups and downs” i Springsteens liv. Patti Scialfa har blivit en stöttepelare i hans liv, liksom ett par psykologer/terapeuter. Det senare pratade han ju om i ”Skavlan” för ett par veckor sedan.

 

Jag klarar inte av att summera Springsteens liv och karriär med några få rader, men jag slås av den ödmjukhet blandat med stolthet som genomsyrar boken. Det strålar av värme till dem som betytt och betyder mycket för honom. Karriären är/har varit lång och 67-åringen kände sig mogen för en sammanfattning i bokform   -  Tack för det!

 

Costellos bok var en höjdare och här är en till!!! Sådana här böcker är jag stormförtjust i! Du också?

 

Springsteen deltog på Hillary Clintons sida i presidentvalet, men det hjälpte inte… Det kommande styret i USA lär ge Springsteen gott om material till nya kompositioner! Låter som, att det är dags för ”Working on a dream” (2009) tillsammans med E Street Band:

 

I boken berättar entusiastiskt om pausunderhållning i Super Bowl 2009. Med precission och under tidspress skulle scen och ljudutrustning på plats. Arbetena övades noggrant! Och det funkade, eller hur? Springsteen var mycket stolt över sitt och bandets framträdande, även om de drog över tiden med några tiotal sekunder…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0