Isn’t a man out of time...

Ännu en av mina musikhjältar har ”skrivit av sig” i bokformat! Elvis Costellos bok blev på svenska: ”Skamlös musik & bleknande bläck” (2016) och när den kom på engelska 2015, så släpptes samtidigt en bra samlingsskiva: ”Unfaithful music & …”

 

Född i London och flyttade som 17-åring med mamman till hennes födelsestad, Liverpool. Pappan, Ross McManus, arbetade som sångare och sjöng i storband både i radio och på scen. Han sjöng med Joe Loss orkester t ex på ”Royal Variety Performance” den 4 november 1963! Bland övriga artister den kvällen märktes Beatles… och John Lennon gjorde sitt ”juvel-skämt”! 

 

Sonen Declan Patrick hade mycket musik kring sig och intresset ”fångades” tidigt. Tillsammans med en kompis bildade de en folk-duo och runt 1976 tog han sig artistnamnet D.P. Costello, som en hyllning till pappan, som bl a gjort en singel med alias ”Day Costello” (låten var av Lennon/McCartney…).

 

Declan jobbade bl a på kontoret hos Elizabeth Arden, men musiken tog mer och mer tid, han ändrade namnet till Elvis Costello och första singeln ”Less than zero” kom i mars 1977 på Stiff Records. To be continued…  skulle jag kunna skriva.

 

Karriären är lång både solo och med banden Attractions och Imposters. Samarbeten och komponerande med Paul McCartney (McManus/McCartney står det på skivorna!), Burt Bacharach, Allen Toussaint m fl. Spelat in med George Jones, Johnny Cash, Lee Konitz, Tony Bennett, Anne Sofie von Otter, Bruce Springsteen m fl.

 

Costello är sedan 2003 gift med musikern Diana Krall.

 

Boken är fylld av Costello och hans familjs historia och musikhistoria, men även små rader som ”…satt med knäppt kostym i den svenska strandorten Hunnebostrand…”. Det finns hur mycket som helst som jag skulle vilja förmedla, men… Du får läsa själv!

 

Detta visade sig vara en tjock och riktigt välskriven bok! Jag är ”helt tagen” av innehållet, språket, berättelserna, sättet att väva in sina egna kompositioner, turnéer och familjen bakåt i tiden och sina egna relationer. Dessutom är detta en av de bästa ”kursböcker i ca 50 års musikhistoria jag läst! Ring och boka på ditt bibliotek eller din bokhandel!!!

 

För 30 år sedan kom Costellos elfte album ”Blood & Chocolate” och där föll jag snabbt för ”I hope you’re happy now”! Här hör vi den live i en TV-inspelning från 2003 med ett briljant orgelspel av Steve Nieve i The Attractions:

 

Sommaren 1982 gav Costello ut “Imperial bedroom”, hans sjunde album. ”Man out of time” gillar jag och så här lät den live i TV då:

 

Och som en liten B O N U S :

Elvis Costello spelar ”Penny Lane”, låten om gatan nära där han som tonåring bodde, i Vita Huset 2010. Sir Paul McCartney mottog The Gershwin Prize och hyllades med en liten konsert i närvaro av bl a paret Obama i ”Östra Rummet”. Ser trångt ut, men scenen rymde såväl Sir Paul och Costello som Stevie Wonder, Herbie Hancock, Emmilou Harris, Dave Grohl m fl. Costello ackompanjeras av Pauls band och en hornspelare i ”Penny Lane”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0