The winner takes it all...

Carolina Klüft, född 1983, har redan kommit upp i åldern att sammanfatta, åtminstone sin idrottsliga del av livet. ”Livet är en sjukamp” är den välvalda titeln på boken.

 

Med en pappa, Johnny, som varit allsvensk fotbollsspelare och en mamma, Inga-Lill, med landslagsplats i längdhopp, så var det kanske inte så konstigt att någon av de fyra systrarna skulle ägna sig åt idrotten. Familjen Klüft flyttade tidigt från Borås till Furuby utanför Växjö där idrottandet tog sin början.

 

Skolan kombinerades med träning, mobbare sattes på plats med idrottsliga framgångar på gympalektionerna och Carolina insåg tidigt att hon var en ”tävlingsmänniska”. Hon ville vinna allt, oavsett om det var på idrottsplatsen eller familjespel… Men snart kom hon fram till, att allra viktigast var att ”ha kul”! Framgångar följde i dess spår, märkte hon.

 

Hon skapade sina ”mantran”, som hjälpte henne hålla nerverna i styr och koncentrationen i topp  -  sjukamp är en lång tvådagarsmatch! Hon skriver i boken väldigt mycket om sina tankar på livet i och utanför idrotten. Det är detaljerade funderingar och analyser, med vilka hon ”styr” livet i den riktning hon önskar. Låter som ett strikt och ickeimproviserat leverne, men det funkar för henne.

 

Några av hennes funderingar: Vi resultatmäts i skolan, men hon saknar mätning av ambition och vilja att nå framåt. Hon skriver om ”nu” och ”sedan” och pekar på vikten av att vara fokuserad på provet, tävlingen just nu, men ändå hålla ett öga på ”nästa steg”. Samtidigt ser jag även här, att hon jobbar stenhårt med ”tankekraft”, gärna med hjälp av musiken. ”Lejonkungen” inspirerar med ”Du kan! Inget berg är för brant! Om du tror blir det sant! Du kan!”!

 

Framgångarna i idrotten kom med ett guld redan som 17-åring i JVM! Och ett som 19-åring. Guld i senior EM och VM! OS i Aten 2004 gav guld! Men inför OS i Peking 2008 hade hon tappat lusten och glädjen och valde att lämna sjukamp och tävla i längd och tresteg i stället. Och så började skadorna komma… 

 

År 2012 avslutade hon sin idrottskarriär. Hon hade gift sig med Patrik, f d stavhoppare, och 2014 fick de en dotter och nya utmaningar väntar.

 

Intressant uppbyggnad av boken, med sina 7 kapitel med tänkvärda överskrifter och inför/under mästerskapstävlingstankegångar som mellanspel. Alla hennes tankar och funderingar kan kännas ansträngande att läsa, men det är värt mödan!

 

Smålandsnytt hade ett litet inslag om Carolina Klüft den 11 febr 2000. Kul att se, tycker jag:

 

”Du kan!...” är hämtat från Lejonkungen 2 och ”Han finns i dig” sjunger Pelle Ankarberg:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0