Livet e’ en schlager, eller...

Jag mer eller mindre sträckläste boken ”Schlagerkungens krig”  -  en musikhistoria av Klas Gustafson (2016). Det är hans senaste i en lång rad böcker om svenska underhållare.

 

”Schlagerkungen” i boken är Stig ”Stikkan” Andersson, född och uppvuxen i Hova, Västergötland. Han visar tidigt en händighet i att ”göra affärer” och jobba för att tjäna pengar. Kiosken på idrottsplatsen togs om hand på bästa sätt och överskottet kunde användas för inköp av en gitarr.

 

Snart blev det spelningar här och där. Textförfattande och komponerande blev nästa steg. Första melodin, ”Tivedshambo” publicerade han 20 år gammal, 1951. Ulf Peder Olrog uppmuntrade honom att fortsätta.

 

Gustafson berättar vidare om när Stig blir ”Stikkan”, om komponerandet, om framgångar i schlagervärlden, listplaceringar osv, men tyvärr går boken snart över i journalist Gustafsons antipati mot den musik Stikkan tjänar sina pengar på. Boken går in på författarens krig mot schlagern och hans förtjusning i 70-talets ”icke kommersiella” musik. Det hjälper inte att Wiehe m fl också vill få in pengar på musiken  -  även han och hans kollegor har en hyra att betala…

 

Och Stikkan är det stora hatobjektet i detta lokalt svenska musikkrig och han porträtteras nästan på samma envist negativa sätt som en annan ”försäljare i musik”, Bert Karlsson. Visst hittar jag ett och annat, som är kul att veta. Namn som dyker upp där jag minst anar. Folk som ”byter sida” flera gånger  -  pengar till hyran ska man, som sagt, inte förringa…

 

Boken börjar och slutar med Stikkan, men i ett stort mittparti är han bara inte med! I stället får jag en stor genomgång av ”den alternativa musiken” och dess värld, med skivbolag som MNW och Silence och band som Risken Finns, Samla Mammas Manna, Hoola Bandoola etc. I och för sig intressant och har säkert krävt mycket jobb att få fram alla uppgifterna, men jag vill veta mer om Stikkan!

 

Hans bolag Polar, med alla dotterbolag, hade behövt ett annat ledarskap under glansdagarna och till slut såldes det med musik, förlag etc för runt 190 milj kr  -  ett belopp som köparen lätt fick in med samlingen ”ABBA – Gold”…  men det är ju en annan historia… 

 

Boktiteln bör bytas till ”Kriget mot schlagerkungen”  -  och beskriva innehållet bättre och bli mer läsvärt på kuppen!

 

Lasse Holmqvist lyckades få Stikkan med i ”Här är ditt liv” i SvT 1986. Där blev samtidigt ABBA’s sista liveframträdande någonsin när de, på sitt sätt, gjorde Stikkans första komposition  -  ”Tivedshambo”:

 

Till Stikkans 50-årsfirande, 1981, knåpade ABBA ihop en sång, “Hovas vittne”, som även pressades upp på en 12-tummare och låter så här:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0