Känn ingen sorg för mig...

Inte visste jag, att landet Sverige var så nära att försvinna och förintas! Bertil Holmström berättar i boken ”Mannen som räddade Göteborg” (2012) om Axel Pontus von Rosen och hans insatser att förhindra detta för drygt 200 år sedan.

 

Sverige var i början på 1800-talet i krig med flera länder och dessutom i underläge… Fienderna hade bestämt sig för att dela Sverige, där norra delen inkl Stockholm skulle tillfalla Ryssland och södra delen till Danmark. Och därmed skulle Sverige vara borta från kartan!

 

Dock fanns i Göteborg landshövdingen von Rosen, som med list och energi lyckas parera och dupera…  i många fall som en balansgång på slak lina… Vid flera tillfällen var det ytterst nära att räddningsförsöken gått i stöpet, men på något vis redde det upp sig.

 

Boken är riktigt spännande med alla förvecklingar i en tid med avsaknad av snabba och säkra kommunikationer. Denna brist ställde ofta till det, men ibland var det en fördel att det kunde ta flera dagar innan skrivelser nådde huvudstaden… Men det krävdes egna initiativ på plats av de inblandade. Och det var von Rosen duktig på!

 

Denna välskrivna och intressanta bok var ett bra och underhållande loppisfynd! Förhoppningsvis finns den på ditt bibliotek!

 

Och hur får jag nu musik till detta då? Håkan Hellström blir det inte och inte Arne Qvick’s ”Rosen” heller… Men varför inte ett potpurri från en musikal med historisk anknytning till en tid ca 1000 år tidigare? Pippin, son till Karl den store, har fått en musikal om sig, skriven av Stephen Schwartz. Bob Fosse, senare känd för bl a ”Cabaret” och ”Chicago”, regisserade första uppsättningen 1972 på Broadway och bidrog även till librettot. Av en slump kom vi att se ”Pippin” 1977 på Aarhus Teater  -  vill minnas att vi gillade musiken, så här kommer en snutt, men från en senare Broadway-uppsättning:

 

”Och nu blir det reklam…” Ser att Malmö Opera ska sätta upp ”Pippin” med premiär 27 januari 2018. Första gången i Sverige?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0