Green, green grass of...

På en loppis, så vet man inte riktigt vad man kan ”drabbas” av… som t ex boken ”Jag hänger me’” av Lennart Nacka Skoglund! Kanske inte så jätteaktuell med en framsidesbild där kung Gustaf VI Adolf skakar hand med Nacka under överinseende av Nils Liedholm…  Boken är tryckt 1961!

 

Vid den här tiden är Nacka i den senare halvan av sin Italientid, men fortfarande en stor och omtalad lirare. Boken verkar bygga ganska mycket på de krönikor han skrev i en större dagstidning och berättar om tiden både före och efter fotbolls-VM i Sverige 1958.

 

Året efter lämnade han, efter 9 säsonger, Inter och började i Sampdoria. Flytten till Genua-laget medförde boende där, men ganska snart blev det boende i Milano, där familjen kom att trivas. Han försökte sig på affärsverksamhet, bl a en bar, men det gick inte särskilt bra. Alla projekten blev till en storförlust.

 

Boken är skriven lite i söderslangstil och flera av dessa ord dyker upp titt som tätt, som t ex ”molnbil”. Det tyder på, att mycket av texten redan publicerats i pressen. Där hinner det ju gå några dagar innan man stöter på den där ”molnbilen” igen…

 

Loppis   -   Ja, men Loppisfynd? Nja…  men jag har läst sämre böcker än denna! Det är en skaplig blandning av självironi till verkliga berättelser, så varför inte? Finns i biblioteksgömmorna?

 

Nacka tjänade säkert en och annan krona på sitt fotbollande, men ”sidoprojekten” slukade mycket. Mycket räddade han säkert med skrivandet, sina skivinspelningar, som kom att följas av folkparksturnéer. Han sjöng några av sina fotbollslåtar till acckompanjemang av en lokal pianist och så klackade han två-kronor ner i kavajbröstfickan! Flera parker per kväll, men ändå, många publikrekord! Är inte helt säker på att intäkterna gav honom ”pensionspoäng”…

 

Låt oss lyssna till Nacka i Stikkan Anderssons ”Vi hänger me’” från 1958:

 

Och så tar vi några rörliga fotbollsbilder, som inte bara kretsar kring VM-58…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0