Lite socker, knäckebröd och choklad...

Som gammal ”sockerbrukare”   -   både anställd och nyttjare   -   fångades jag givetvis av boktiteln ”Sockerkungen”, som Bengt Lachmann gav ut 2016. Boken, med undertiteln ”Jacob Lachmann i Skånes och Danska Västindiens sockerindustrier”, handlar om Bengts farfar.

 

Jacob Lachmann föddes i Odense, Danmark, år 1844 och var av judisk börd. Tillsammans med sin bror Nicolai drev han ett framgångsrikt grosshandelsföretag i Köpenham. Han var även engagerad i arbete för Den Danske Landmandsbank och fick i uppdrag att kolla upp staden Ystad, som ville ta ett större lån i banken. Uppdraget slutade med att bröderna köpte sockerfabriken (raffinaderi) i Ystad 1881!

 

I köpet ingick, förutom maskiner och byggnader, även bostäder och järnvägsanslutning! Snart var fabriken igång med råvaran råsocker från S:t Croix i danska Västindien. Lachmann var en duktig affärsman och såg till att sälja det producerade sockret med god förtjänst.

 

Då Lachmann nekades köpa aktier i Jordberga Sockerfabriks Ab 1889, valde han att ”bygga eget”. År 1894 stod fabriken i Köpingebro klar, också det ett raffinaderi.

 

Men den svenska betodlingen började ta fart och en konkurrent köpte Tofthögsgården vid Skivarpsån i akt och mening att bygga nära odlingen. Lachmann kontrade med att köpa in sig i Trelleborgs - Rydsgårds Jernvägs AB och förklarade, att om en fabrik byggdes vid Tofthög, så skulle den inte få anslutning till järnvägen…  och därmed inga betor…  Det blev Lachmann, som byggde sockerfabrik! I Skivarp! Den första i sitt slag med ”från beta till färdigt socker”!

 

Ja, det är en snutt av historien om Jacob Lachmann, som f ö var en god företagsledare med ett stort intresse och engagemang för sina anställda. Boken fortsätter att berätta, men jag stannar här.

 

Detta är en vacker bok med många små, små kapitel. Den fastnar dock lite i ”repetitio est mater studiorum”, dvs ”repetition är kunskapens moder”…  Trots det, är detta en läsvärd bok om en färgstark entreprenör!

 

Det finns gott om ”söta” melodier, även om somliga är väl söta…  På Cajsa Stina Åkerströms andra album, ”Klädd för att gå” 1999, finns hennes egenskrivna ”Socker, knäckebröd & choklad”. En fin berättelse till trevlig melodi, men jag hittade inga livebilder

 

Rolling Stones gick lite längre i sockernomenklaturen! Deras ”Brown sugar” har onekligen ”sugar beat”, om man säger så. Låten blev en framgångsrik singel för bandet och var inledningsspåret på deras album ”Sticky fingers” (1971) med sitt uppmärksammade omslag. Andy Warhol gjorde jeansomslaget, där originalupplagan hade ett riktigt gylfblixtlås, som gick att öppna och stänga…  kreativt!

Här ser vi Stones i ”Brown sugar” i en livespelning i Texas 1972 och här lyser Mick Taylors lite tyngre bluesiga gitarrspel igenom. Taylor efterträdde Stonesgrundaren Brian Jones 1969.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0