Ready, steady, it's like Eddie...

Eddie Meduzas namn och musik var inte obekant för mig när jag såg boken ”Just like Eddie  -  Errol Norstedt 1948-2002” på biblioteket. Jag lånade boken, som skrivits av Lennart Wrigholm, Göran Brandels och Peder Sveder.

 

Errol Norstedt, som var Meduzas riktiga namn, hade en besvärlig uppväxt i en instabil familj, där han fick flera syskon  -  alla med olika pappor…  Det blev många flyttar för den ensamma mamman och barnen. Skolarbetet för Errol blev inte någon större framgång med alla skolbytena.

 

Efter att ha jobbat ihop till en gitarr blev musiken hans liv. Han ”lånade” en bandspelare i skolan, så han kunde spela in det han skrev och spelade.

 

Han började ge ut egen kassettbandsmusik, som kunde beställas direkt hos honom. ”Klämmiga” melodier med djärva texter, inte sällan med alla ord som inte fick sjungas i radio… Texter med porr, kvinnoförakt etc etc, men de gick att sälja! Det fanns de som var intresserade.

 

Det hela ledde till skivutgivning både på CBS och hos Bert Karlssons bolag och skivorna sålde. Allt flöt på…  och det var det som blev problemet! Alkoholen tog över mer eller mindre! Utan att gå in på detaljer, så blev det till kaos! Spruckna förhållanden, avbrutna turnéer, avhoppande musiker, ovänskap med skivbolag… För att inte tala om hans totala brist på och intresse för ekonomi, som gjorde, att när han i januari 2002 hittades död i sitt fallfärdiga ruckel i Osadal, Värends Nöbbele, Småland, följde en konkurs! Skatteskulder etc hade samlats till flera hundratusen kr…

 

Förf har skrivit ”med hjärtat”, men det blir ändå ganska ointressant för mig. Stor text och många bilder/urklipp visar historien, men jag kommer fortsätta att ”sällanlyssna” på Meduzamusiken! Det finns så mycket b-r-a musik att lyssna på!

 

Så här lät Eddie Meduza och hans band med tre (!) trummisar på Gröna Lund, Stockholm, i sin ”Volvo”, 1993 (?!):

 

Onekligen musik i högsta tempo! De flesta runda och avlånga ord saknades där…  Norstedt skrev även några låtar, som spelades in av dansband och fanns de med på album som sålde bra, så blev det en god inkomstkälla för honom. Trio me’ Bumba och Tommy Elfs, men även Streaplers spelade in låtar av Norstedt. Jag hittade ”Flickan i huset mittemot” i Saints version från 1974:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0