Sverige och Stasi...

”Operation Norrsken” med underrubriken ”Om Stasi och Sverige under kalla kriget” är journalisten Christoph Anderssons bok från 2013. Stasi var DDR:s/Östtysklands hemliga polis, ”Ministerium für Staatssicherheit”.

 

Men DDR var ju ingen supermakt under de dryga 40 år landet existerade? Och vad hade deras hemliga polis med och i Sverige och Norden att göra? Boken visar på aktiviteter, som jag inte trodde var möjliga från ett land med ungefär dubbelt så många invånare som Sverige!

 

Idag pratar man om ”desinformation” som ett möjligt hot, inte minst efter senaste presidentvalet i USA. Desinformation utsattes bl a Sverige för redan för femtio år sedan. Stasi var aktiva i vårt land!

 

Aktiviteterna, som även innehöll rent spioneri och angiveri, skedde inte bara i Stockholm, utan även i Skåne, bl a Lund. Och innefattade inte bara att hålla ett öga på det militära, utan även det politiska livet kollades och rapporterades till DDR. Det visade sig vid DDR:s fall, att det fanns många fler svenska namn i Stasis arkiv än man kunde föreställa sig.

 

Stasi lyckades nästla sig högt upp i socialdemokraternas (SAP) hierarki och kunde rapportera till sitt högkvarter om taktik och tankar i partiet. Men även på den kyrkliga sidan lyckades man knyta kontakter för att lyssna av svenska kyrkans agerande och stöd till kyrkan i DDR. Kyrkan där var inte någon större anhängare till diktaturen i landet.

 

SAP, även med Olof Palme som ledare, var inte speciellt aktiva i att försöka få in DDR på ett humanare spår. Tvärtom så sade man ja till både vapenexport och export av maskinutrustning för möjlig tillverkning av delar till kärnvapen! Till glädje för Bofors och ASEA… En del av vapnen exporterades dock vidare till krigförande länder i t ex Mellanöstern… Tage G Petersson, Birgitta Dahl, men även borgerliga regeringar, skrev på pappren…

 

Den kände filmaren Roy Anderssons agerande har fått ett eget kapitel i boken. Ämnet är desinformation…

 

Mycket, mycket intressant bok! Rekommenderas å det varmaste! Överraskningskvoten fylldes på ordentligt!

 

Efter en så engagerande bok, så är det lika bra att gå tillbaka till ”de gamla mästarna”, som Yngwie Johann Malmsteen! Och två sammanvävda stycken från hans egenskrivna och gitarrspelade ”Concerto Suite for electric guitar and ordcestra in E flat minor op. 1” från 1998. Jag har valt ”Prelude to April” och ”Toccata” i en liveinspelning med ”New Japan Philharmonic” inkl kör. Har dock inte lyckats hitta när just det här gjordes.

Med Malmsteen får man definitivt många toner för pengarna…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0