Drömmen om bollen...

Fotbolls-VM är över för den här gången och jag har läst Stefan Lövgrens bok ”Fotbollsspelarpojken” (2018). Underrubriken, ”En biografi om Tord Grip”, ger VM94-vibbar, men innehåller så mycket mer än så!

 

Tord Grip föddes för drygt 80 år sedan i Ytterhogdal, byn i Hälsingland med kyrkan så vackert belägen på en udde i Kyrksjön. Pappan hade ett litet åkeri och körde timmer, medan mamman, trots sviktande hälsa, bl a drev frisersalong. Tords syster, Maine, har f ö nyss återvänt till byn och tagit över värdshuset Knoppergården, som jag gästade 1980…  men det är en helt annan historia.

 

Pappan tyckte att Tord snabbt skulle klara av skolan, för att börja jobba i skogen. Tords intresse för fotbollen var, ansåg pappan, inget att bygga livet på! Men precis så blev det!

 

Den lågmälde Tord visade snart sin talang för fotbollen, värvades till Degerfors och fick jobb på ett bageri. Fotbollen gick/fick inte gå att leva på. Amatörbestämmelserna avskaffades inte förrän i slutet på 60-talet…

 

Tords resa i livet och fotbollen är omfångsrik. Familjen betyder mycket för honom och frun och dottern följer honom till de olika orter dit spelar-/tränarjobb tar honom, men det får du läsa om i boken!

 

Visst hade jag lite koll på vad Tord gjort genom åren, men boken visar tydligt hur lite jag kände till! Massor av jobb på olika ställen och ibland samtidigt, som t ex att han var den första ledaren för damlandslaget, samtidigt som han hade ett pojklandslag och var ”bisittare” till A-landslagscoachen… Snacka om dubbelarbete!

 

Boken är inte kronologisk, utan i en annan ordning  -  vilken hittade jag inte… Men det har ingen betydelse, boken är oerhört läsvärd oavsett! Vilken berättelse! Vilket liv! Familj, fotboll och dragspel!

 

Till slut avslöjas varifrån bokens titel kommer! Lillebror Gunvall skrev en del, bl a novellsamlingen ”Yxa”. Där fanns ”Fotbollsspelarpojken” Eja, fotbollstalangen, som blev uppringd av den allsvenska klubben… Men pappan sade tvärt nej till den onyttigheten och då tog Eja sig… Norrländskt svårmod i kubik!

 

Jag gillar skarpt den här boken om Tord Grip  -  en ödmjuk, flitig, klurig och eftertänksam man, som kommit att göra rejält avtryck i svensk fotboll!

 

Inför ”lanseringen” av boken var Tord med i ett antal TV-program. Så här lät det om hans dragspel i ”Drömmen om Elin” i TV4 i apriöl 2018:

 

Från en fotbollsekvillibrist till ett orddito: Povel Ramel! Hittade ett liveframträdande, utan bild, av en 65-årings ordordning på engelska av en gammal klassiker: ”Johanssons boogie woogie vals” inför amerikansk publik 1987:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0