When the music’s over...

Tambourine Studios grundades i Malmö 1992 av bl a Per Sunding, basist och sångare i Eggstone, och blev snart en inspelningsplats känd för sitt unika sound. Tyvärr kom studion senare, att få utgöra namnet på en ekonomisk härva i ”den högre musikaliska skolan”. Journalisten på Sydsvenskan, Eskil Fagerström, skrev om det då och har nu samlat ihop det hela i boken ”Sanningen om Tambourine-härvan” (2014).

 

Fler och fler artister drogs till Tambourine efter Eggstones framgångar. Cardigans, Ark och Timbuktu och senare även Hives skapade storsäljande musik i Malmöstudion. På Tambourine fanns även en ekonom, som skötte bokföringen för artisterna och deras olika bolag. Hon var dessutom specialist på hanteringen av utländska skatter vid turnéer, skivförsäljning osv, vilket ju inte minst Cardigans drog nytta av.

 

Det kom även Hives att haka på. Och där har vi ”ingången till” problemen. De fem medlemmarna i Hives blir överväldigade av alla inkommande pengar efter sina framgångar i t ex USA. En gigantisk köphunger på samlargitarrer etc etc startar. Miljonerna rullar.

 

Ekonomen protesterar, men ingen lyssnar. Då börjar bokföringsmässiga ”lån” från de övriga ”Tambourine-banden” och det rullar vidare. Hives struntar i att lämna in kvitton, så bokföraren har svårt att reda ut vad som är privata eller bandets inköp. Som gammal ekonom blir jag ju knottrig på ryggen när jag läser detta. Kvittona är ju grunden i bokföringen! Grunden för korrekta skatter! Etc!

 

Ett litet hopp i historien/boken tar mig fram till, att pengarna håller på att ta slut! Och det kan inte Hives acceptera! Och de andra artisterna blir förvånade! Det hela slutar i rätten i Lund resp Malmö som den största och mest omfattande ekonomiska tvisten någonsin!

 

Och när boken kommer ut 2014 är de flesta tvisterna i Lund och Malmö avslutade, med Hives som ”förlorare” att betala till övriga artister samt rättegångskostnaderna.

 

Hives har dock överklagat! Så jag kollade på nätet och hittar, att det blev samma resultat i Hovrätten. Även detta överklagas, men HD tar inte upp ärendet! The Hives är förlorare och har att betala ett antal miljoner! Mycket intressant bok, både om musiken och konsten att ha ”noll koll” på det där med pengarna!

 

”When the music’s over” passar väl utmärkt som ”ledmotiv” till dagens bok? Det är dessutom en gammal dänga med Doors. Den kom på deras andra album, ”Strange days”, 1967, men sångaren Jim Morrison hade skrivit den året före och dessutom framfört den på scen! Låten är lång och har en suggestivt gungig ”tangentbordsbas”, spelad av Ray Manzarek. Bandet höll sig inte med basgitarrist! ”When the music’s over” för Tambourine Studios, men med The Doors live at Hollywood Bowl, den 5 juli 1968, dvs nästan på dagen för 50 år sedan!!!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0