Listen to what the man said...

Hans Keilson, psykoanalytiker, poet och judisk författare, föddes i Tyskland och arbetade som gymnastiklärare. Men 1936 flydde han med sin blivande fru till Nederländerna, där de senare tvingades hålla sig gömda. Keilsons bok, ”Komedi i moll”, bygger till stor del på dessa upplevelser. Precis som med Anne Franks bok, får vi ”den gömdes” berättelse.

 

Boken kom ut redan 1947, men översattes inte från tyska till engelska förrän 2010, samma år som författaren fyllde 101 år! Keilson avled 2011.

 

Paret hade flytt till Nederländerna och kom att engagera sig i motståndsrörelsen, men tvingades att ”gå under jorden” för att överleva. Att bo och leva som en fånge, som ofinns, tär och i berättelsen får vi bl a följa Nico, en gömd judisk man, som blir sjuk. Hur får man tag på en läkare som kan hjälpa? Medicin? Och ännu värre, hur tar man hand om denna gömda person, som avlider?

 

En liten enkel bok om ett omfattande och svårgripbart skeende, i hopp om att överleva.

 

Fortfarande ett synnerligen aktuellt ämna: Varför betraktar sig vissa människogrupperingar mer värda än andra? Och varför ska dessas önskan att förfölja/utrota andra grupperingar behöva ses och höras? Och varför tar man inte lärdom av historien?

 

J S Bach har en gigantisk ”låtkatalog”, för att använda ett nutida ord, med bl a ”Jesus bleibet meine Freude”. Stycket ingick i kantat nr 147 och hade sin premiär 1723. Här hör vi den med den engelske pianisten och kompositören John Ogdon, som jag av en händelse fick uppleva en konsert med för ca 35 år sedan! London Symphony Orchestra, John Ogdon och… jag  -  ibland råkar man bara vara på rätt ställe! En enastående konsert och pianist, som drabbades av sjukdom och gick bort 1989, 52 år gammal.  

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0