Kunskap för samtid och framtid...

”Den tyska flickan” rusade direkt in på min 20-bästa-lista över lästa böcker!!! Detta är Armando Lucas Correas debutroman (2016). Författaren bor i New York, men föddes 1959 i Guantanamo, Kuba.

 

Boken är baserad på verkliga händelser och startar i 1930-talets Tyskland. Berlin 1939 och New York 2014 är kapitelrubriker och handlar om Hannah och Anna… med flera!

 

Jag vill absolut inte störa din egen upplevelse av boken, men kan inte låta bli några enstaka ord ur den…

 

”Makt togs från de rika och gavs till de fattiga, som sedan blev rika, tog över hus och affärsverksamheter och trodde de var oövervinnliga.”  -  apropå Tyskland på 30-talet, Sovjet från 1917 och framåt, Kuba på 50-talet och… ja, listan är lång och ”aktiv”…

 

”Är människan Guds misstag eller är Gud människans misstag?”  -  apropå religioner…

 

”Blommor vissnar… Stenar varar”  -  apropå besöket på en kyrkogård på Kuba.

 

”… i den här familjen dör vi inte, utan tillåter oss själva att släppa taget.”  -  apropå kyrkogården.

 

”Den tyska flickan” fick mig att tappa andan! Den är enastående bra, oerhört välskriven med en noggrannhet i ordvalen, som gör att man känner både olust, krampaktig nervositet och doften av viol och vanilj.

 

Lärorik bok, som både Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt & co hade mått bra av att läsa och att sätta sig in i händelserna. Men även alla vi andra kan behöva påminnas. V g Läs!

 

Det blir ingen musik idag  -  tongångarna i boken får räcka med tillägget: Man måste ha kunskap om historian för att förstå samtiden. Men varför tar man inte lärdom av kunskapen???

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0