Kändisar pou himmaplan...

Med en Dylan i munkkåpa och halva Beatles på omslaget, så kunde jag inte annat än låna boken ”Namedropping” (2017) på biblioteket. Boken har underrubriken ”Stjärnor * Ställen * Stories” och är skriven av Malmö-boende journalisten Per Hägred.

 

Bob Dylans ”berömda” konsert på Christinehofs slott har jag avhandlat tidigare. Det bestående minnet: Tog längre tid att komma ut från parkeringen än vad konserten varade…

 

Och visst minns jag, att Beatlarna Paul och George besökte Malmö och Falsterbo i oktober 1967. Ingen slips  =  ingen mat på Kramer. Det fick bli besök på Tunnelns grill i stället, innan det bar av till Maharishi Yogi i Falsterbo.

 

Flera av medlemmarna i Rolling Stones bodde över hos Britt Wadner (Radio Syd) i Lund 1965 efter att har besökt sändarbåten Cheeta i Öresund. Johnny Bode bodde flera veckor hos Wadner och passade på att sno en bättre päls…  Men det är en annan historia.

 

Benny Andersson gjorde ett riktigt fynd i Ystad! Fyndet kom att bidra med sång i bl a ”Chess”. Karin Glenmark fanns i sin pappas foto-/skivaffär på St Östergatan, men lämnade den för musiken.

 

Van Morrison spelar ofta ”Vanlose Stairway” på sina konserter. Han bodde periodvis nära Vanlöse station i Köpenhamn på 70-talet. Yoko Ono, Link Wray och flera jazzmusiker, som t ex Ben Webster, bodde också en tid i Danmark.

 

Bengt-Åke Bengtsson åkte till Hamburg för att titta på ett band, som han sedan bokade för spelningar i Sverige. De kom inte att spela på hans skånska Ekebo, men väl i TV, radio, Borås, Karlstad etc. Det var bandets första riktiga turné utanför England. The Beatles var bandet!!!

 

Charlie Parker, Ernst-Hugo Järegård, Henning Mankell, Peps, Hasse å Tage… ja, namnen bara droppar fram på alla med anknytning till Skåne!

 

Enkelt uttryckt består boken av små korta kapitel om artisters/kändisars besök i södra Sverige, företrädesvis i Skåne. Boken avslutas med platser där kändisar bott eller besökt. Kanske inget litterärt mästerverk, men jag läste i alla fall med stort och nyfiket intresse!

 

Vid Rolling Stones besök i Malmö 1965 filmades det en del… Som du kan se i dessa två små klipp från bl a Radio Syd och en privat fest:

 

”Vanlose Stairway” har Van Morrison fortfarande med på sina spelningar, som här på BBC 2008. Gäst på klaviatur är Georgie Fame!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0