Skjut buffeln innan skinnet säljs...

Fem år före ”Stoner” kom ”Butcher’s Crossing” och det var John Williams andra roman. Boken gjorde inget större väsen av sig när den kom 1960, men har fått en del uppmärksamhet efter att ”Stoner” blivit så stor succé, ca 40 år efter förstautgåvan!

 

”Butcher’s Crossing” handlar om Will Andrews, som just pluggat färdigt vid Harvard, och därefter tagit diligensen västerut. Det är 1870-tal och han vill ”bli vuxen” och ”klara sig själv”. I dåtidens civilisations västliga utkant i USA hoppar han av i Butcher’s Crossing, en sömnig liten by, varifrån pälsjägare kunde utgå i jakten på buffelskinn.

 

Andrews möter Miller och Charly Hoge och den förstnämnde lockar med Andrews på en resa ut på prärien. De lyckas få med sig en effektiv skinnflåare, Schneider. Och så bär det iväg!

 

Med 3 hästar och en oxdragen vagn börjar resan ut på prärien efter Millers egen karta… i huvudet! Denna ”karta” styr vägvalet rätt ut i torkan och äventyret i letandet efter bufflar…

 

Efter att ha läst ”Stoner” skrev jag: ”Detta är en oerhört välskriven bok! Beskrivningen av människor och miljö är enastående målerisk och omfångsrik  -  här ligger t o m Bertil Perrolfs (radiopratare på 1900-talet!) bildrikhet i lä!”

 

Dock blir detaljrikedomen i den här boken stundtals nästan en belastning  -  alla scener är inte så idylliska precis… Boken är dock läsvärd, speciellt om man tar förordet först när boken i övrigt är läst!

 

”Wild horses” hade kanske gjort bokens resenärer lite ödmjukare… och vi andra får ”nöja oss” med en liveversion från maj 2018 av den här gamla Stones-dängan inspelad 1969, men släppt 1971 p g a skivbolagsproblem. Det som fick mig att fastna för den här knappt 1 år gamla London-spelningen, var nog kombinationen av sången (Mick Jagger och Florence Welch) och gitarrslingorna (Keith Richards och Ron Wood). Inga överdrivna utspel, utan allt väldoserat!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0