Vad gjorde Opa? Och Oma...

Barnbarnet Julie Lindahl ville veta mer om sin familjs nazistiska dåtid och grävde så djupt, att det blev en bok, ”Pendeln” (2019).

 

Lindahl undrade över varför hon föddes i Brasilien och ville veta mer om varför Oma (Mormor) och Opa (Morfar) lämnade Tyskland 1960. Hon kände efter hand som åren gick, att det fanns något som gjorde, att flera av hennes frågor om familjen förblev obesvarade.

 

Det fanns fotografier, som inte förklarades, varken av föräldrarna, Oma eller mostrarna. Och var tog morbrorn vägen? Frågorna blev till en sorts hinder, som Lindahl ville komma förbi. Och det blev en resa…

 

Arkivbesöken i Berlin m fl platser blev många. Ganska snart framkom att Opa och Oma hade haft ett aktivt SS-liv redan på 30-talet. Opa skapade sig snart ett rykte som hårdför och tillhörande den ”inre kretsen”. Han var ryttare och det ”höjde statusen” ytterligare. Besöken från ”höjdarna” var flera.

 

Han skaffade sig i jakten på ”Lebesraum” stora egendomar i bl a Polen, där han behandlade de anställda som slavar. Men även familjen fick sin beskärda del av hans hemska uppträdande.

 

Jag överlåter åt dig att läsa om allt som händer för och omkring denne person, som efter kriget beger sig till Schleswig-Holstein. Även där skaffar han sig egendomar, där hans gamla SS-kollegor besöker honom. Och de kommer inte dit för att tillsammans ”ångra” sitt beteende under kriget…

 

Men när Adolf Eichmann 1960 greps i Argentina av Mossad-agenter, blev det en signal för Opa och Oma att lämna Tyskland. Det kunde ju komma att bli rättsprocesser även för de som hade haft lägre befattningar under kriget. Det skilde lite beroende på i vilken ”segrar-zon” man fanns, där den sovjetiska var tuffast.

 

Lindahl söker vetande i både Europa och Sydamerika. Nya kontakter och många arkiv senare blir det så denna bok. Hon hittar och besöker sin morbror och hon hittar flera personer, som mött Opa (och Oma). Deras vittnesmål ger än mer insikt för Lindahl.

 

Boken var poppis på biblioteket med förkortad utlåningstid, men väl påbörjad var den svår att släppa. Obehaglig, men väldigt läsvärd!

 

Författarens Opa och Oma var ju en period i Polen, så vad passar då bättre än musik därifrån? Polska, rent av? Nä, men väl Frédéric Chopin. Han föddes 1810 i Zelazowa Wola, nära Warszawa, där hans pappa arbetade som informatör hos en polsk adelsfamilj. Redan före 10 års ålder ansågs Frédéric vara ett musikaliskt underbarn! Som 20-åring skrev han flera små pianostycken, Nocturner, varav jag har valt Opus 9 Nr 2 i Eb-dur framförd av Ukraina-födda amerikanskan Valentina Lisitsa.   

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0