Alfons, allas vår omläste kompis...

Klas Gustafson är tillbaka med en ny bok! Den här gången om Gunilla Bergström  -  Alfons Åbergs skapare. Titeln ”Bakom Alfons” (2019) har underrubriken ”Gunilla Bergström in på livet”.

 

För de flesta av Gustafsons böcker, som jag läst, har jag imponerats av den genomarbetade research han gjort, så ock i det här fallet. Intervjuer, tidningar, böcker etc har gåtts igenom för att få ”grepp om” bokens huvudperson.

 

Bergström är en mångfacetterad person, kan jag konstatera efter att ha läst boken. Mamma till 2 barn (varav ett autistiskt), gift/skild/änka och själv skilsmässobarn. Mycket att ”bära på”, men samtidigt en idékälla och drivkraft till böckerna genom åren.

 

Böckerna har en historia och händelse att berätta om. Det är inte bara sonen och den autistiska dottern som kan skönjas i böckerna, även andra personer har bidragit till att ge böckerna en tidlöshet och trovärdighet.

 

Skapandefasen är intressant. Det börjar ofta med att hon har något hon vill ge sin syn på. Detta tecknar/målar hon som om det vore bokuppslag, därefter har hon sin ångestfyllda process i att sätta text på det hela. Detta är den besvärligaste delen av hennes arbete, tätt åtföljt av ”övervakningen” av tryckeriet, så att färgerna i den färdiga boken blir exakt så som hon vill.

 

Där visar hon sin envishet och sin styrka i att inte ge sig förrän hon nått dit hon vill. Samma envishet som hon använt i livet i övrigt, mot bokförlag, sjukvård etc. Numera har hon hjälp av sin syster Lena och svåger Michael Treschow i ”vården” av Alfons-familjen, så den inte kapas och förvanskas. Inga Hollywood-filmer eller Disneyleksaker, där inte. Vad vill då Bergström att varumärket ”Alfons Åberg” ska stå för? Jo, ”glädje… glitter i ögonen… lite full i fan… inga slott” och ”Vardag!”. Och det har ju de flesta av oss läst med glädje och värme!

 

Boken överträffade mina förväntningar om att ”lära känna” Alfons skapare, Gunilla Bergström. Rekommenderas!

 

”Hokus pokus Alfons Åberg” är titeln på den dansk-norsk-svenska animerade filmen från 2013 om Alfons. Musiken skrevs bl a Timbuktu, som lät så här i ”Inte stor nog”:

 

 

Gott Nytt Decennium!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0