Och då sa ordföranden...

”Dagordningen” är skriven av Eric Vuillard, filmare och författare född i Lyon, och gavs ut på svenska 2019. Titeln syftar på det möte den 20 februari 1933 som 24 tunga industrimän i Tyskland var kallade till.

 

Industrimännen var ägare till de vid den tiden största tyska företagen, varav många finns kvar i denna dag. Bland deltagarna kan nämnas Gustav Krupp och Wilhelm von Opel, som tillsammans med de övriga 22 personerna representerade, förutom Krupp och Opel, BASF, Bayer, Agfa, IG Farben, Siemens, Allianz, Telefunken, Accumulatoren-Fabrik (numera Varta), men även BMW m fl. Bolag, som alla var och kom att bli, en väsentlig del av den tyska krigsindustrin. Visserligen medgav fredsuppgörelsen efter första världskriget inte, att Tyskland skulle bygga vapen etc, men…

 

Mötet var sammankallat av NSDAP, dvs nazistpartiet, och till sist kommer talmannen i riksdagen, Hermann Göring, in och förklarar att partiet är i behov av pengar till valrörelsen. Budskapet är att partiet, om de vinner, ska skapa ordning och reda i landet. Ett budskap, som känns igen i dessa dagar…

 

Mötesdeltagarna öppnar generöst ”sina” plånböcker… En ”investering”, som, ska det visa sig, ger ”bra” återbäring i sinom tid…

 

Denna lilla tunna bok (123 sidor) beskriver också hur lord Halifax och Neville Chamberlain, brittiska ministrar, så naivt lät sig luras in i Hitlers svekfulla ”fredsbevarande” resonemang, varefter tyska trupper lätt gick in i bl a Tjeckoslovakien och Österrike. Och värre skulle det bli…

 

Jag har genom åren läst en del om andra världskriget, men ett bättre koncentrat än denna bok har jag aldrig stött på. Sättet att fokusera på några enskilda händelser och samtidigt ge utrymme åt ett eget vidare funderande är fängslande och det värsta är att de i boken avhandlade metoderna att dupera, hota, lura etc likaväl skulle kunna användas idag. Eller rent av, används idag! För att ta över och få makt! Synnerligen tankeväckande! Och skrämmande! Oerhört läsvärd liten bok!

 

Den första motorvägen/Autobahn mellan två tyska städer låg mellan Köln och Bonn. Kölns borgmästare, Konrad Adenauer, invigde sträckan 1932. Och mer skulle komma att byggas…

Drygt 40 år senare tog musiken över vägen… Tyska bandet Kraftwerk fick 1974 sitt stora genombrott med albumet och låten ”Autobahn”. Hela första sidan av LP-albumet upptogs av den 22 min 43 sekunder långa kompositionen, men skivbolaget hade, utan att bandet tillfrågats, gjort en drygt 3 min lång kortad version. Denna version gavs ut som singel och blev, även den, en framgång. Så här lät den:

 

 

Go’ freda’ den trettonde!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0