Mållöst? Ja, men bara ibland...

En tjock, maffig, nästan muskulös bok fick jag i julklapp! ”Jag är fotboll” är Zlatan Ibrahimovićs och Mats Olssons bok om Zlatan och hans fotbollsliv (2018). Massor av bilder kompletterat med texter och ett avsnitt med statistik.

 

Layout och design känns igen från Gessle/Roxette, Wiehe m fl utgåvor. Boken är stor till formatet, omslaget har texten i relief, sidorna har ett kraftigare papper och det hela väger nästan 1,8 kg! Inget man släpar med sig på tåget…

 

Varje avsnitt i boken har bilder och intervjuer som följer Zlatan i de olika lag han medverkat i. Uttalar sig gör både Zlatan själv och lagkamrater, tränare och ägare. Bilderna är stora och fina, texterna inte så omfattande, men helheten är bra, även om det kanske inte blir så djuplodande.

 

Önskan om att spela fotboll på högsta nivå och samtidigt tjäna rejält med pengar lyser igenom. Men jag fick också en känsla av att Zlatan, efter hand som åren går, blir mer och mer affärsman. Han vill skapa en trygghet för sig och sin familj, men vem vill inte det?

 

Ztatistikdelen i boken är fantasifull och omfattande. Vi får veta var bollen gick in i alla hans matcher för resp lag! Och hur målen gjordes! Varifrån de gjordes! Och när i matcherna! Antalet spelade minuter finns också, liksom antalet åskådare!

 

Alla som spelat med Zlatan finns uppräknade inkl tränarna! Givetvis är alla matchresultaten noterade och så informeras vi om, att den lägsta publiksiffran på en Zlatanmatch är från år 2000! Matchen i svenska cupen mellan Skrea IF och Malmö FF i Falkenberg sågs av 616 personer!

 

Trevlig bok, men begränsad till fotbollandet! Å andra sidan är ju medförfattare Olsson numera sportjournalist, så vad var att vänta? Trots begränsningen är boken läsvärd!

 

Misstänker att det finns en stunds Zlatan-fotboll på nätet, men det finns även en kostymklädd Zlatan! Som här i ”The late late Show with James Corden”, där Zlatan får svara på frågan om han ”Can really do anything”:

 

Och så tar vi 10 snygga mål av Zlatan, med störig musik, men det är fina bilder!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0