Mit eine Deutscher Klasse...

Ibland blir man överraskad! Fick i julklapp boken ”Får jag lov att berätta?” av och om Christer Sjögren. Boken, med underrubriken ”Kramgoa minnen från Christers garage”, har skrivits tillsammans med Per Berg och kom 2016.

 

Sjögren, född 1950, och större delen av hans musikområde, gillar jag! På dansbanan! Taktfast och bra dansmusik, men utanför dansgolvet… Nja…

 

Samtidigt har jag stor respekt för hans sjungande  -  oftast välgjort. Men jag blev

överraskad när han berättar att hans musikaliska rötter ligger hos Beatles! I boken citerar han ofta textrader från deras melodier! Och det gläder ju en annan…

 

Att han dessutom är en samlare av musik, urklipp, musikminnen och bilar gör ju inte saken sämre… Men så har han också ett helt garage till förvaringen.  

 

Tonårige Sjögren var med i lokala band innan det blev Jupiter och sedermera Pelles orkester. Och så behövde Vikingarna ny sångare, Stefan Borsch hade slutat. Från 1978 till bandet lades ner 2004 var det Sjögren som sjöng.

 

Gitarr, bas, orgel, trummor, ja, det har varit olika roller för honom i banden, innan sången tog över. Och det är väl bara att erkänna, att det inte går att ta miste på hans röst.

Intresset för Elvis Presleys musik kom sent i Sjögrens karriär. Sjögrens djupa röst visade sig passa väldigt bra för att tolka Presley.

 

”Sound of music” på teaterscenen blev en annan utmaning, som gick bra, liksom satsningen på svensk dansbandsmusik på tyska. Vi hade en vecka i bilen på tyska vägar i början av 2000-talet och det kvittade vilken station vi lyssnade på  -  en gång i timmen spelades en låt med ”Die Vikinger”! Det tyska uttalet var briljant! 4 album på tyska blev det och stor försäljning!

 

Givetvis finns hustrun Birgitta och dottern Charlotta, liksom Lotta Engberg,  Bert Karlsson och Carola omnämnda i boken…

 

Boken är uppbyggd som ett berättande med små noteringar om vad medskribenten önskar få levererat i minnesväg och är lättläst och givande. Kul svensk (dans-)musikshistoria, som jag läste med intresse och nyfikenhet!

 

Musiken blir givetvis Die Vikinger i playbackformat  -  till bandets stora besvikelse tillät inte TV-programmens producenter livespelningar! Så här lät det i ”Kuschel dich in meine Arme”  -  låt och album från 2000:

 

Och så ”Romantica” från albumet med samma namn (2002):

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0