Hoppet är det sista som...

”Hoppas” är Bjärredfödda författaren Åsa Anderberg Strollos bok från 2011 och hennes tredje, varav den första nominerades till Augustpriset 2007.

 

Bokens tonåriga Jonna har inte den bästa kontakten med sina frånskilda föräldrar och tröttnar på det hela dagarna före skolans julavslutning i Kolsva. Hon tar sig med skolväskan under armen via Köping till Stockholm och börjar gå runt i butikerna och fråga efter arbete. I julhandeln behöver säkert butikerna medhjälpare, resonerar hon.

 

Det visar sig dock vara lite sent att några dagar före jul erbjuda sig att jobba… Jultjänsterna är tillsatta och inplanerade sedan länge, så det blir inget jobb till Jonna. Hennes ogjorda ”marknadsundersökning” hann inte heller visa, att man inte kan få något boende om man inte har jobb… dessutom är kön lång…

 

Första natten, efter att ha åkt ut från Centralen, tillbringas på en stadsnattbuss… Hon träffar Alex, Elina, Minken m fl och övernattar i källare eller i ett underhållsschakt i tunnelbanan eller… Nya och varmare kläder fixas via lådan för kvarglömda saker på ett badhus, liksom baddräkt och handduk.

 

Detta är en berättelse, nog så aktuell, om ett rop på hjälp. Förmodar att Jonna är en av alldeles för många unga, som kommit vilse på livets snåriga stig. Säkert av olika anledningar, men alla får inte hjälpen att hitta rätt och de (och samhället, dvs vi alla) blir förlorare. Dialogrik och intressant läsning.

 

En av låtarna på ”Off the ground”, Paul McCartneys album från 1993, var ”Hope of deliverance”. Den blev en framgångsrik singel, framför allt i Europa och i flera olika mixningar i flera olika format, som man gjorde ”på den tiden”  -  7”-, 12”-maxi-, CD-, CD-maxi- och kassettsingel! Allt för att hålla samlarna aktiva…

 

Det släpptes en välgjord video därtill:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0