Länge leve femtiotalet, tycker en del...

Journalisten Josefin Ekmans bok ”Rockabilly  -  En bok om de sista romantikerna” blir egentligen aldrig inaktuell, trots att den kom redan 2006. Grundbulten i boken är att femtiotalet var bäst!

 

Många av bokens sidor ägnas åt personer, som fortfarande lever kvar i femtiotalet! Och det kan inte vara helt enkelt, kan jag tycka. Förmodligen tycker inte deras ev medboende heller, att det är så enkelt…

 

Samtidigt så blir jag imponerad av, att man kan till den milda grad leva sig in i sin hobby/önskan eller vad man nu vill kalla det. Avgränsningen är tydlig vad gäller musikval  -  Elvis efter lumpen i Tyskland är ”too late”! Klädsel är väl sin sak, men att välja att leva med radio och bakelittelefon och avstå TV och mobil…  ja, det inger respekt. Eller tyder på ”gott om tid”?

 

Boken innehåller dock en hel del om musikens liv i Rockabilly och det är där jag gillar läsningen. Band och artister som kommer och går och, i en del fall, återkommer, som t ex Bill Haleys Comets eller delar av Stray Cats. Många spelningar i Sverige för dem, men även en hel del svenska band som gör stor succé i Europa, men fram för allt i USA!

 

Eva Östlund, a k a Eva Eastwood, får också utrymme i boken! Intressant att hon i denna mansdominerade musikvärld skriver det mesta av sin musik själv. Och blivit erbjuden skivkontrakt i Nashville, men tackat nej. Vill bestämma själv!

 

När boken äntligen började berätta om musiken, så ville jag fortsätta läsa. Det innebar ju att boken slutade när ”den var som bäst”, men helheten…? Tja, är du intresserad av 50-talet, så…

 

På tal om Eva Eastwood…  hittade hennes låt ”Radion är på (Eklunds rondell)” på nätet. Låten spelades in tillsammans med Major Keys och kom på en EP 2012. Mycken plåtad plåt syns på bilderna:

 

”Hjärtat bankar” kanske lite lätt till denna trallvänliga countrylåt skriven av Christian Antblad. Den finns på Larz-Kristerz album ”Från Älvdalen till Nashville” (2011) och framförs här tillsammans med Eva Eastwood:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0