The eastern world, it is...

Journalisten Peter Pomerantsev föddes i Kiev, men flyttade 10 månader gammal med föräldrarna till väst efter att fadern, poet och radioman, fått ”problem med” KGB…

 

Efter München blev det London och universitetsstudier för Peter, därefter nio år i Ryssland som TV-producent för kanalen TNT innan han 2010 återvände till London. Nu har han ”samlat ihop” det han var med om i Ryssland i boken ”Ingenting är sant och Allting är möjligt” (2015). Underrubriken är: ”Det nya Rysslands surrealistiska själ”…

 

Jag brukar när jag läser lägga lappar i vid ”viktiga” ställen  -  här blev det många! Som t ex…

 

Surkov, affärsman/politiker, verkar vara en nyckelfigur i Putins administration. Han fick idén till ett ryskt Silicon Valley, Skolkov, dit det slussades massor av pengar. Pengarna gick åt, men det blev inte så mycket byggt…

 

Jana, driver ett företag som säljer industrirengöringsmedel och har gjort så i flera år. Helt plötsligt blir hon haffad av federala narkotikapolisen! En av ingredienserna hon använde, dietyleter, hade nyss klassats om som narkotika. Jana började misstänka, att hon blivit utsatt för rejdning, dvs att någon vill och kan ta över ett företag bara så där ”rakt-upp-och-ner”…

 

En annan lapp har jag lagt vid kapitlet om Moskvas förändring. Rivningskulorna regerar… utan någon hänsyn till stadens historiska värden… det är viktigare att allt ”blir modernt”… jfr Domus-/Tempo-kartongerna i många svenska städer…

 

Tänkvärt citat från den ryske exilkonstnären Komar: ”Kristus är föregångaren till Chaplin och alla andra stora loserhjältar på film och teve”, på tal om den sovjetiska ortodoxa ikonografin.

 

Konsten att muta sig till ett körkort eller att slippa bli soldat ”ger flera lappar” i boken. Rätt belopp vid rätt tillfälle till rätt person är viktigt…

 

Detta är mycket spännande och oroande läsning, speciellt bokens första två (av tre) akter.

 

Boken visar, att det fruktade gamla sovjetiska samhällssystemet lever vidare, om än i ”omgjorda kläder”. Författaren har f ö kallat Putins regim för ”postmodern diktatur”…

 

Frédéric Chopin föddes 1810 i Polen, men landet stod under tsar-rysk regim sedan 1795. Bara 20 år gammal flydde han till Paris och kom aldrig att återvända. Jag förknippar Chopin mest med solopiano för polonäser och preludier och så hittade jag:  Preludium Nr 4 i E-moll opus 28. Utan pianist i huvudrollen! I stället en gitarrist! Jimmy Page (ex-Led Zeppelin)! Och orgel! Och lite till! Strängt taget riktigt kul!

 

Ja, det var ett ”popsnöre” lirandes klassiskt, varför inte ta ett exempel på tvärtom? Epic Symphony Rock show i Lima, Peru, tog sig an Led Zeppelin och deras ”Kashmir”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0