40 år av go’a tongungar...

Wilmer X tillhör, liksom Gyllene Tider, långkörarna i svensk populärmusik. Dessutom har båda, förutom ”40-årskrisen”, två skickliga låtsnickare: Nisse Hellberg i Wilmer resp Per Gessle i Gyllene. Och så har Sven Lindström skapat böcker om båda. Nu har jag läst hans ”Wilmer X * 40 år av blues, svett och tårar” (2018).

 

I text, dvs intervjuer, och bilder får vi följa bandet från deras första steg som Wilmer Pitt till spelningarna 2019. Skivinspelningarna från tidiga Klippan till EMI Stockholm och hela tiden lyser det igenom vems band det är  -  Hellbergs!

 

Den första lyssningen på nyaste skivan fick alltid legenden Lennart Persson på ”Musik & Konst” på Spångatan 5 i Malmö! Hellberg gick alltid till honom med senaste alstret. Perssons synpunkter var viktiga.

 

Bland bokens bilder finner jag konsert på Öja Krog utanför Ystad, men också Ernst-Hugo Järegårds inhopp på Wilmer X-spelningen på Stockholms Stadion den 24 juli 1996. Då deklamerade Järegård ”Om en hund mådde så här” inför publiken på 32.000 pers!

 

Ett par låtar spelades in med Peps Persson som ”gästarbetare” och det beskrivs som en rejäl höjdpunkt. Peps musikalitet går utanpå det mesta, tycker även Hellberg & Co.

 

Visst noterar jag de spänningar som fanns i bandet genom åren. Wilmer X är Hellbergs band, i viss mån tillsammans med Jalle Lorensson (numera rektor för Kulturskolan i Malmö), och eftersom han skriver det mesta av deras musik, så är det lätt att vara ”tungan på vågen”.

 

Boken och dess layout följer gängse musikböcker nu för tiden med stora bilder, oblankt papper och små korta berättelser i intervjuform… Men det är en småtrevlig och läsvärd bok.

 

År 1991 kom Wilmer X in på Svensktoppen! ”Vem får nu se alla tårar?” var låten  -  hur kunde det bluesrockgungande bandet hamna på den listan, tro? Den 22 april samma år spelades konserten på Stadt Hamburg, Malmö, in och blev albumet ”En speciell kväll med Wilmer X”. Lennart Persson skrev baksidestexten och Per-Anders Jörgensen, Ystadsfotograf, tog bilderna till albumet. På 3 av spåren gästades bandet av Peps Persson, bl a i ”One night”, som 1956 blev en hit med Smiley Lewis och 1957 med Elvis Presley (efter att låttexten ”justerats” lite). Peps och Wilmer körde ojusterat…

 

KB (Kulturbolaget) i Malmö är definitivt hemmaplan för Wilmer X med 50 spelningar där över åren. I oktober förra året lät de så här i ”Leka med livet”, inledningsspåret på deras album ”Teknikens under” (1988):

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0