Agent 001 och hans Lantzlag...

Helsingborgs Idrottsmuseum står som utgivare av boken om Börje Lantz till minne av hans bortgång 1999. Journalisten Ken Olofsson har skrivit och Hasse Sjöström formgivit boken, som fått titeln ”Agent 001 * Börje Lantz – Kingen från Tomelilla” (2019).

 

Börje Lantz föddes i Tomelilla 1932, Nygatan var adressen. Pappa Alfred var målare i St Köpinge och hade bekymmer med terpentinallergi… Med Börjes två systrar och mamma Ruth var detta fempersonersfamiljen.

 

Engelska och matte gick inte så bra på Samrealskolan, så underkännandet ledde till relegering. Lantz fick använda sin kreativitet! Han cyklade runt på Österlen och målade av gårdar, som blev till tavlor att sälja…

 

Och så fick han jobb på Södra Skåne i Ystad som reporter, och insåg snabbt, att ju mer man skrev desto mer pengar blev det i börsen. Därefter blev det KvällsNytt i Malmö, där han med sin charm och framåtanda snabbt blev bekant med Eric Persson och hans Malmö FF! Och då fanns det hur mycket som helst att skriva om.

 

Senare blev det jobb på Aftonbladet, där han lyckades övertyga om att han, som helt okunnig ishockeyman, skulle åka till Moskva och bevaka Tre Kronors möte med Sovjet 1955. Där knöts nya kontakter…

 

Kontakter var han mästare på. Lyckades bl a få in västerländsk reklam (Coca Cola) på en fotbollsarena i Moskva när Brasilien med Pelé kom på besök. Historierna är många och pengarna rasade in, så han kunde flytta till Portugal. Där insåg han, att man kunde tjäna pengar på att hjälpa fotbollsspelare ”till utlandstjänst”, och även tränare… Han blev där och då den första Agenten  -  ”Mr Tioprocent”. Stefan Schwarz, Mats Magnusson, Roger Magnusson, Sven-Göran Eriksson, ja, det var många stora namn, ibland kallat ”Lantz-laget”!

 

Läser att han även hade kontakt med Roland Larsson, som basade för P19-landslaget för 10 år sedan. Larsson hade den goda smaken, att kalla in min son till landslagsläger i La Manga… Juste, eller hur?

 

Det är en härlig, om än lite rörig, bok om en mycket speciell man. Det som störde mig mest är alla faksimilen från olika tidningar där texten är så pyttig, att mina glasögon inte räcker till… Kunde blivit intressant, men i övrigt är boken om denna mycket speciella person klart läsvärd.

 

Agent 001 är väl kanske utkonkurrerad av Agent 007  -  den senare dyker ju upp i ständigt nya konstellationer… 1973 kom den åttonde filmen om James Bond, den första med Roger Moore i huvudrollen, och med musiken INTE skriven av John Barry! Paul McCartney fick frågan och skapade ”Live and let die”! Stor listframgång för McCartney och hans dåvarande Wings förstärkta med ”takthållaren/rytmmannen” Ray Cooper. Så här såg filmtrailern ut:

 

Och så här lät det live på Glastonbury-festivalen drygt 30 år senare:

 

 

Go’ freda’ & Allhelgonada’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0